16 december 1999

VS-autoriteiten blokkeren Ahold-acquisitie van Pathmark Stores

Overeenkomsten ontbonden; openbaar bod ingetrokken

Zaandam, 16 december 1999 ? Koninklijke Ahold heeft vandaag bekend gemaakt dat het door
de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC is geïnformeerd over diens sterke verzet tegen de
overname door Ahold van de Amerikaanse supermarktketen Pathmark Stores.

Gezien dit verzet heeft de Raad van Bestuur van Ahold gebruik gemaakt van zijn recht om de overeenkomsten met SMG-II Holdings Corporation (?SMG-II?), de holding die de controle heeft over Pathmark, per 16 december 1999 te ontbinden. In samenhang daarmee is het openbaar bod op de preferente aandelen van Supermarket General Holdings Corporation (?SGHC?) ingetrokken. SMG-II heeft via SGHC controle over Pathmark. Ahold heeft Citibank N.A., die bij het openbaar bod optrad als depothouder, opdracht gegeven alle aangeboden aandelen terug te geven aan de eigenaren daarvan.

Ahold zegt, dat de beslissing om de overeenkomsten met SMG-II te ontbinden is genomen nadat de onderneming maandenlang geprobeerd heeft overeenstemming te bereiken met de autoriteiten: ?Wij zijn van mening dat de positie die de autoriteiten hebben ingenomen, duidelijk afwijkt van voorheen gevoerd beleid?, aldus een woordvoerder. Ahold was bereid een zeer aanzienlijk aantal winkels af te stoten, maar de autoriteiten wilden die concessie niet aanvaarden. Daarnaast was Ahold niet in staat een koper voor het aanzienlijke aantal winkels te vinden, die voor de FTC aanvaardbaar zou zijn. ?We hebben alles gedaan om de transactie goedgekeurd te krijgen?, zei de woordvoerder. ?Wij vinden het erg jammer dat we nu niet kunnen samenwerken met het uitstekende Pathmark-team.?

Ahold blijft hoge prioriteit geven aan de aanzienlijke verdere groei van de vijf bestaande supermarktketens aan de oostkust van de VS (Giant-Carlisle, Giant-Landover, Stop & Shop,
BI-LO en Tops Markets). Daarnaast ziet Ahold grote mogelijkheden voor acquisities in de VS in werkgebieden waar de onderneming nu nog niet aanwezig is.

Vorige week maakte Ahold bekend dat de omzetten in de VS in het vierde kwartaal ?robuust? zijn en dat de meeste winkels boven verwachting draaien.

Persberichten van Ahold kunnen informatie bevatten met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen.
De uiteindelijke resultaten van de onderneming kunnen verschillen van de voorbeschouwende verklaringen,
omdat ze beïnvloed kunnen worden door factoren, die buiten de controle van de onderneming vallen.

075 - 659 57 20

Na kantooruren: Hans Gobes 06 - 55 82 22 98

Jan Hol 06 - 22 93 31 37

Zoekwoorden:

Deel: ' VS-autoriteiten blokkeren Ahold-acquisitie Pathmark Stores '
Lees ook