Ingezonden persbericht


Persbericht VVD Rotterdam
Pilot funderingsherstel in Rotterdam

Rotterdam, 16 september 2014

Binnenkort wordt een pilot gestart in Rotterdam en Zaandam om paalrot effectief aan te pakken. De VVD zet zich al lange tijd in voor een betere aanpak van woningen met funderingsproblemen. "De gemeente is erg traag met de aanpak van paalrot. De VVD wil dat huiseigenaren voortvarend aan de slag kunnen met het herstel van hun fundering", aldus VVD-raadslid Antoinette Laan.

Huiseigenaren die hun fundering moeten herstellen, lopen tegen veel problemen aan. Sommige huiseigenaren lukt het niet om zonder steun van de overheid een lening te krijgen om de herstelkosten te betalen. Bij een rij woningen of een appartementencomplex moeten alle eigenaren meedoen met funderingsherstel. Als één eigenaar niet mee wil doen, kunnen de andere eigenaren niet met funderingsherstel beginnen. Met de pilot wil het kenniscentrum aanpak funderingsproblematiek (KCAF) een aanpak ontwikkelen die toegepast kan worden in alle wijken waar paalrot is. Het KCAF verwacht in het voorjaar van 2015 met een handleiding te komen voor funderingsherstel. De pilot wordt ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Paalrot kan ontstaan bij huizen die op houten palen zijn gebouwd. Als het grondwaterpeil zakt, waardoor de palen droog komen te staan, kunnen de palen gaan rotten. De huizen gaan daardoor ernstig verzakken en kunnen uiteindelijk zelfs instorten. Als op tijd wordt ingegrepen, is het mogelijk de fundering te herstellen, maar dat kost tienduizenden euro's. "Een huiseigenaar die zijn fundering moet herstellen, heeft behoefte aan goed advies en wil snel aan de slag met het herstel. Deze pilot is een belangrijke stap om huiseigenaren te steunen", aldus Laan.

Niet alleen in de gemeenteraad van Rotterdam zet de VVD zich in voor funderingsherstel, het Rotterdamse Tweede Kamerlid Roald van der Linde doet dit in de Tweede Kamer: "Paalrot is een groot probleem. Het gaat om je huis, maar ook om je hypotheek en je verzekering. Banken zien hun onderpand letterlijk en figuurlijk in de modder zakken. Ik heb in de Margrietstraat gezien hoe mensen daardoor in de problemen raken. En dat terwijl er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Dat onderzoek moet nu in praktijk worden gebracht. Prachtig dat we de pilot naar Rotterdam hebben kunnen halen."

Deel: ' VVD Pilot funderingsherstel in Rotterdam '


Lees ook