Gemeente Dordrecht


VVV folder 'Dit is Dordrecht' in zes talen te downloaden

In Hollands oudste stad vinden toeristen veel méér dan ze hadden vermoed. Dordrecht kreeg al in 1220 stadsrechten en is de oudste stad van Holland. Bovendien herbergt Dordrecht een schat aan historische feiten en gebouwen . Om er maar eens een paar te noemen: Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden in Dordrecht. Willem van Oranje organiseerde in 1572 deze vergadering die het verzet tegen de Spaanse overheersers inluidde.

In 1575 werd de eerste grondwet van Holland vastgelegd met de 'Unie van Dordrecht'. Dat was ook het begin van een zelfstandige Nederlandse staat. De Nederlandse taal werd voor de eerste maal officieel op schrift gesteld tijdens de Dordtse Synode (1618/1619). Hier werd de opdracht gegeven de Statenbijbel in het Nederlands te vertalen. Dit boekwerk wordt tot op de dag van vandaag vooral in reformatorische gemeenschap gebruikt. Dordrecht was eeuwenlang de Muntstad van Holland. Tot de 19e eeuw werden in Dordrecht bijna 4½ eeuw (1367-1806) exclusief de munten van Holland geslagen. De eerste gulden werd geslagen in 1378.

Dordrecht had als eerste stad een openbare leeszaal. De Dordtse leeszaal werd in 1899 opgericht. Ook het oudste kinderdagverblijf van Nederland staat in Dordrecht. Het is sinds 1878 op Voorstraat 144 als 'kinderbewaarplaats' gestart en is nu de domicilie van kinderdagverblijf Bleijenhoek. Het oudste Kunstgenootschap van Nederland - 'Teekengenootschap Pictura' is in 1774 opgericht en is nog steeds te vinden op de Voorstraat. Over de Voorstraat gesproken; het is de langste winkelwandelstraat van Nederland en heeft een wandelgedeelte van 1.2 km. En wist u dat Dordtenaren altijd zeggen 'op' de Voorstraat omdat de straat een waterkering is? De Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk van Dordrecht is meest noordelijke in steen overwelfde kruisbasiliek en heeft op één na het langste schip in Nederland.

Dordrecht bruist
De stad Dordrecht bruist meer en meer. Op sportief gebied kunnen nagenoeg alle sport gedaan worden. Muziek, kunst, cultuur, historie en water. Dordrecht biedt heel veel; het heeft tal van grote evenementen die honderdduizenden naar deze stad voert. Wantijpop en het Rainbowfestival bieden muziek en cultuur. Het Microfestival is een internationaal poppenfestival van allure. Om de twee jaar wordt het grootste stoom-evenement van Europa 'Dordt in Stoom' georganiseerd. En ieder jaar genieten honderdduizend bezoekers een weekend lang van allerlei activiteiten in en rond de bijna 1.000 monumenten tijdens Dordt Monumenteel. Dit evenement start altijd op vrijdagavond en wordt gevolgd door de nationale Open Monumentendag. In Dordrecht gaat het programma ook op zondag door. 'Belcanto' is een internationaal festival waar zangtalent een week lang opera biedt in de open lucht in een historische ambiance. VVV - brochure Vraag voor meer informatie de VVV-brochure bij VVV Zuid-Holland Zuid, tel. 078 - 632 24 40 of per e-mail: info@vvvzhz.nl U kunt de brochure ook rechtstreeks downloaden vanaf deze site.

Dit is Dordrecht (pdf-formaat 3,6 mb)
This is Dordrecht (pdf-formaat 3,6 mb)
Das ist Dordrecht (pdf-formaat 3,0 mb)
Esto es Dordrecht (pdf-formaat 3,6 mb)
Voici Dordrecht (pdf-formaat 3,6 mb)
Questa è Dordrecht (pdf-formaat 3,6 mb)

(Acrobat Reader vereist)

Adobe® Acrobat Reader downloaden
Adobe® Acrobat® Reader® is een gratis
programma waarmee u bestanden in Adobe PDF
(Portable Document Format) kunt weergeven en afdrukken.

Deel: ' VVV folder 'Dit is Dordrecht' in zes talen te downloaden '
Lees ook