Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Home > Zoeken > Veelgestelde vragen > Vogelpest

Vogelpest

1.
Is vogelpest gevaarlijk voor mensen?
2.
Zijn er mensen besmet geraakt?
3.
Waarom adviseert VWS pluimveeruimers een griepvaccin te halen? 4.
Hoe kunnen ruimers van hokken voorkomen dat zij besmet raken met het vogelgriepvirus?
5.
Hoe kunnen pluimveehouders zich beschermen tegen het vogelgriepvirus?
---

1. Is vogelpest gevaarlijk voor mensen?

Nee, het vogelpestvirus is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel dodelijk voor pluimvee. Van het nu circulerende virus is bekend dat het in zeldzame gevallen oogontsteking kan veroorzaken. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het griepvirus dat vogelpest veroorzaakt (een zogenaamd aviair virus) veranderen en bij de mens tot griepverschijnselen lijden. Alleen mensen met zeer intensief contact met veel besmette kippen lopen hierop een klein risico. Dit zijn dus de pluimveehouders maar vooral ruimers van besmet pluimvee.

Terug naar vragen Terug naar vragen
---

2. Zijn er mensen besmet geraakt?

Bij een ruimer van besmet pluimvee is een oogontsteking vastgesteld die veroorzaakt is door het vogelpestvirus. Dit is al eerder in andere landen voorgekomen. Deze ontsteking is niet besmettelijk en kan dus niet van mens op mens overslaan.

Terug naar vragen Terug naar vragen
---

3. Waarom adviseert VWS pluimveeruimers een griepvaccin te halen?

Vogelpest is een griepvirus. Dit griepvirus kan in zeer uitzonderlijke gevallen veranderen en ook besmettelijk worden voor de mens. Dit zou kunnen gebeuren als het in aanraking komt met iemand die besmet is met iemand die tegelijkertijd een menselijke griep heeft. Er bestaat dan een kleine kans dat de virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe menselijke virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Om deze onwaarschijnlijke situatie te voorkomen krijgt iedereen die direct bij de ruiming van pluimvee betrokken is een griepprik aangeboden zodat ze beschermd zijn tegen de menselijke griep. Eigenaren en familie van getroffen bedrijven krijgen dit advies niet, omdat het vaccin pas na 10 dagen werkt en het bedrijf dan al ontruimt is.

Terug naar vragen Terug naar vragen
---

4. Hoe kunnen ruimers van hokken voorkomen dat zij besmet raken met het vogelgriepvirus?

De ruimers van de hokken hebben zeer intensief contact met pluimvee en lopen zo een kleine kans op besmetting. Zij moeten beschermende kleding dragen, waaronder neusmondmaskers en beschermende brillen. Als zij koorts hebben en luchtwegklachten moeten zij niet werken bij de bedrijven die besmet zijn of van besmetting verdacht worden.

Terug naar vragen Terug naar vragen
---

5. Hoe kunnen pluimveehouders zich beschermen tegen het vogelgriepvirus?

Pluimveehouders (en de familie die op het bedrijf woont) lopen zelf alleen bij zeer intensief contact met veel pluimvee een kleine kans op besmetting. Zij moeten zoveel mogelijk voorkomen dat zij besmet materiaal via zieke kippen, stof of mest binnenkrijgen. Als zij koorts hebben en luchtwegklachten moeten zij wegblijven bij de bedrijven die besmet zijn of van besmetting verdacht worden. Wanneer dit niet kan moet tenminste het contact vermeden worden met dieren die besmet zijn of van besmetting verdacht worden.

Ministerie VWS

Deel: ' VWS antwoord op veelgestelde vragen over vogelpest '
Lees ook