Ministerie van VWS

Hersenvliesontsteking na bezoek aan Mekka

Dinsdag 11 april 2000, persbericht nummer 37

Mensen die dit jaar de bedevaart in Mekka hebben bezocht, hebben een verhoogde kans om een bijzondere vorm van hersenvliesontsteking te krijgen. De gebruikelijke inenting die aan een reis naar Mekka verbonden is, helpt in dit geval niet. Via het Europees waarschuwingssysteem werd bekend dat in Frankrijk en Engeland enkele mensen aan deze hersenvliesontsteking overleden zijn. Het gaat om mensen die onlangs in Mekka geweest zijn of hun gezinsleden. In Nederland zijn in dit verband nog geen ziektegevallen bekend.

Het ministerie van VWS heeft inmiddels alle GGDen in Nederland gewaarschuwd en hen gevraagd huisartsen en specialisten te informeren. Er is tevens contact opgenomen met Islamitische organisaties in ons land. Aan imams wordt gevraagd komende vrijdag in de moskees hieraan aandacht te besteden. Naar schatting 4500 mensen hebben dit jaar vanuit Nederland de bedevaart naar Mekka in Saudi-Arabië ondernomen. In totaal komen elk jaar ruim twee miljoen mensen in Mekka samen.

Hersenvliesontsteking (meningitis) kan dodelijk zijn. De symptomen zijn koorts, ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, sufheid en lichtschuwheid. In het verdere verloop van de ziekte treden kleine, rode, niet wegdrukbare vlekken op over het hele lichaam. VWS adviseert mensen met deze symptomen onmiddellijk contact op te nemen met hun huisarts. Hersenvliesontsteking is van mens op mens overdraagbaar, vooral als mensen gedurende enkele uren bij elkaar in dezelfde ruimte verblijven. Het gaat daarbij vooral om gezinssituaties. Besmetting kan plaatsvinden zonder lichamelijk contact.

Voor vragen over hersenvliesontsteking kan het publiek van 9.00 tot 21.00 uur bellen met het volgende gratis informatienummer van de rijksoverheid: 0800-1151.

Interne links
Meest gestelde vragen en antwoorden over meningitis (hersenvliesontsteking)

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Volksgezondheid - Preventie en bescherming

Deel: ' VWS Hersenvliesontsteking na bezoek aan Mekka '
Lees ook