Gemeente Ede

Waardige herdenking
van Airbornedropping

De Airbornedropping zaterdagmorgen op de Ginkelse Heide in Ede is op waardige wijze herdacht. Onder fraaie weersomstandigheden maakten elf Engelse oorlogsveteranen hun parachutesprong, gevolgd door 233 jongere para's. Net als in voorgaande jaren toonde het zesduizend koppige publiek langs het landingsterrein veel waardering. De parachutisten vormden bij de herdenkingsplechtigheid rondom het Airborne-monument een erewacht.

De dropping van de veteranen vanuit een Dakota en van de honderden jongere parachutisten uit drie grote Hercules-vliegtuigen was een imposant schouwspel. Drie parachutisten blesseerden zich bij de landing en moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis. Bij de aansluitende herdenking voerden de Britse luchtmachtpredikant Jeff Cuttell, commandant 4e parabataljon John Handford en de 10-jarige Jan-Willem Hodijk van de Florisschool uit Ede het woord. De kranslegging bij het oorlogsmonument werd gedaan door onder meer J. Handford, vertegenwoordiger van de Poolse ambassade, RMC-commandant R. Docter, burgemeester mr. W. Blanken, de heer en mevrouw Uiterwijk-Meijer van het voormalig verzet, leerlingen van de Florisschool en twee deelnemers aan het internationale jongerenprogramma. De Edesche Harmonie zorgde voor muzikale begeleiding.

Bij de Airborne-dropping en -herdenking waren een aantal organisaties en hulpverleningsdiensten actief zoals politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Landmacht, GGD, Sigma, Rode Kruis, VVV, vervoersbedrijven, Voormalig Verzet, doedelzakspelers, een militaire muziekkapel, de Stichting Airborne Herdenkingen en de gemeente Ede (afdelingen Beheer, Toezicht en Communicatie).

---

Ede, 26 september 2001

Deel: ' Waardige herdenking van Airbornedropping in Ede '
Lees ook