Consumentenbond

Wachtlijstpatiënt mag naar buitenland
13 juli 2001

De Consumentenbond is blij met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat zorgverzekeraars toestemming moeten geven voor behandeling van patiënten in een andere Europese lidstaat als in Nederland een wachtlijst bestaat. Wachtlijstpatiënten kunnen nu behandeling in het buitenland eisen van hun zorgverzekeraar.

Het Europese Hof deed deze uitspraak in een rechtszaak die was aangespannen door twee Nederlanders tegen hun zorgverzekeraar. Zij ondergingen een operatie in het buitenland en eisten achteraf vergoeding voor de behandeling.

Het Europese Hof oordeelde dat de zorgverzekeraars niet hoeven te vergoeden, omdat de patiënten niet vooraf toestemming hadden gevraagd voor een behandeling in het buitenland. Met de uitspraak kunnen zorgverzekeraars nu echter niet meer zo makkelijk weigeren als die toestemming wel wordt gevraagd. Dit geldt niet alleen voor wachtlijstpatiënten, maar ook voor behandelingen die in Nederland ongebruikelijk zijn maar in andere Europese landen niet.

De Consumentenbond verwacht nu van zorgverzekeraars dat zij hun klanten sneller een behandeling in het buitenland aanbieden. Ook gaat de Bond aan verzekeraars vragen hun klanten te informeren over de uitspraak van het Europese Hof.

Zoekwoorden:

Deel: ' Wachtlijstpatiënt mag naar buitenland '
Lees ook