Wachttijd transitokeuring van twee weken naar twee dagen


RDW komt tegemoet aan wensen truck- en trailerbranche

Den Haag, 20130827 -- De lange wachttijden voor keuringen van zware voertuigen voor het verkrijgen van een transitokenteken zijn binnenkort voorgoed verleden tijd. Met ingang van volgende maand kan een transitokeuring op een keuringsstation of 'aan huis' gegarandeerd binnen twee dagen plaatsvinden.

Bij een keuring aan huis kan een keurmeester ook meerdere voertuigen in één keer keuren. Kentekens van voertuigen die voor 13:00 uur verwerkt zijn, kunnen nog dezelfde dag in Veendam opgehaald worden, of liggen de volgende ochtend in de brievenbus.

Dit heeft de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) gisteren bevestigd in een overleg met Brancheorganisatie Trucks & Trailers Nederland (T&TN). De RDW komt hiermee tegemoet aan de wensen van T&TN en haar leden om het verkrijgen van een transitokenteken werkbaar te maken voor Nederlandse truck- en trailerhandelaren.

“Dit is zeker een stap in de goede richting,” aldus T&TN bestuurslid Dick Post. “Aan huis laten keuren scheelt chauffeurs- en benzinekosten en is veel efficiënter. De nodige reparaties kunnen direct op de zaak uitgevoerd worden. Én mijn klant kan binnen twee dagen weg op geldige platen.”

“Twee weken wachten op een transitokenteken is gewoon niet realistisch en kost Nederlandse handelaren klanten,” stelt T&TN bestuurslid Ton van der Burg. “Een klant die vandaag een trekker bij mij koopt, wil daar uiterlijk morgen mee weg, zo simpel is het. Ik ben blij dat de RDW in heeft gezien dat het huidige systeem niet werkt.”

Ook Anton van der Heijden van de RDW is te spreken over de samenwerking met T&TN. “Uit onderzoek is gebleken dat grote aantallen trucks en trailers die rijdend voor export weg gaan, met verkeerde platen rijden. Dit komt onder andere doordat de huidige werkwijze met het transitokenteken onwerkbaar is voor de branche. Wij zijn blij dat dit door T&TN kenbaar gemaakt is en we samen naar oplossingen kunnen zoeken.”

Naast keuren op afspraak binnen twee dagen, wil de RDW bij genoeg animo de mogelijkheid bieden om zware voertuigen zonder afspraak te laten keuren, zoals momenteel al mogelijk is voor voertuigen lichter dan 3500 KG. Dit zou pas per 1 januari 2014 ingevoerd kunnen worden. T&TN vraagt zich af of dit interessant is, daar een keuring zonder afspraak bij grote drukte nog steeds lang kan duren, en keuren binnen twee dagen aan huis wellicht een stuk efficiënter zal zijn.

T&TN hoopt dat ook normale APK keuringen binnen twee dagen plaats kunnen gaan vinden. Handelaren kunnen dan partijen trucks en trailers selecteren die zij op voorhand aan huis APK laten keuren en waar zij een Nederlands kenteken op aanvragen. Deze voertuigen hoeven bij verkoop dan slechts export afgemeld te worden en kunnen direct weg op een export kenteken. De RDW laat binnenkort weten of dit mogelijk is.


Deel: ' Wachttijd transitokeuring van twee weken naar twee dagen '
Lees ook