Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Persbericht Wageningen UR, nr 072, 28 september 2012

Programma-overzicht

Zout in ons eten thema van 6e Food4You kennisfestival

Zout is de smaakmaker van het 6e Food4You kennisfestival over gezond en lekker eten in en rond Wageningen. Van 3 t/m 8 oktober zijn er tientallen activiteiten voor zowel deskundigen uit de wereld van het koken als voor liefhebbers en geïnteresseerden voor onze dagelijkse kost. Profs en het brede publiek ­ volwassenen en kinderen - zullen alle zintuigen moeten inzetten om indrukken en de informatiestroom te verwerken. Voedingsdeskundigen, medici, chefs, studenten en innovatieve onderzoekers belichten de veelzijdigheid van 'de smaak van het leven' in Food4You 2012.

Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

Food4You telt vier activiteitendagen. Hieronder een greep uit het programma en meer op www.food4you.nl.

Het kennisfestival start met een Openingssymposium op 3 oktober met de presentatie van een handige app voor 'jouw persoonlijke eetverhaal'. Koppels van telkens een wetenschapper met een kok, een gamedesigner, een trendwatcher en een ambachtelijke ijsbereider presenteren elk hun eigen resultaat van hun kortstondige samenwerking op het gebied van zout. Het publiek bestaat uit vertegenwoordigers van overheden en bedrijfsleven, bestuurders en onderzoekers.

Op het Onderwijsplein op 4 oktober in Ede kunnen leerlingen meedoen om zelf innovatieve producten te maken. Hoe maak je schepijs of een superlekkere pizza? Wat doet zout in brood? Workshops zijn er bijvoorbeeld over het maken van chocoladebonbons en over moleculair puree koken met een volslagen andere smaak dan het eruit ziet. Of over het tekenen van een kunstzinnige schuimlaag op de cappuccino, of zoutjes maken. En hoe komt een kroket aan z'n bruine korstje? Richt zelf een digitale supermarkt in waarin je de verkoop zelf stuurt. Leerlingen en studenten van verschillende food- en foodgerichte opleidingen geven antwoord aan studiekiezers op hun vragen.

De Publieksdag van Food4You op zaterdag 6 oktober in het centrum van Wageningen presenteert een walhalla aan kennisactiviteiten voor kinderen en volwassenen. Het Ziekenhuis Gelderse Vallei meet je bloeddruk, legt de relatie met zoutgebruik en verstrekt voedingsadviezen. En antwoordt op de vraag: Wat gebeurt er in je lichaam als je te veel zout eet? Breng je vochthuishouding op peil na even sporten. In een spoedcursus gezond eten met kinderen krijg je ook alternatieven voor keukenzout en tips voor thuis. Kan een maaltijd zonder zout toch lekker zijn? Of wat te denken van een scrubbehandeling met zout als reiniger en verfrisser? Verder zijn er vertelvoorstellingen 'De Gaapdraak' in de openbare 'bblthk' en op het Kinderplein bakken kinderen spelenderwijs zelf brood met minder zout, bereiden soep zonder zout, doen proefjes met zout en water of tekenen met zout. En ontdekken al proevend de vier hoofdsmaken. Aan de waterkant is er een picknick met smaakvarianten en een muzikaal theaterp rogramma. Gepassioneerd koken met streekproducten is een andere activiteit. En wat eet je als topsporter dat én lekker en gezond is én bijdraagt aan een topprestatie? Voor het publiek is de Publieksdag het zout in de pap van het Food4You kennisfestival.

Tijdens de Food Professional Day op maandag 8 oktober ontmoeten dé fooddeskundigen in praktijk en theorie elkaar. De dag is voor professionals uit de gastronomie, horeca, industrie, zorg en catering. Zij richten zich op de laatste stand van zaken over voeding, leefstijl en bereiding van voedsel. Veel ruimte is er voor de Franse meester en grondlegger van het moleculair koken, Hervé This. Hij zal zijn nieuwste trendsetter demonstreren, die van het 'componeren van gerechten', Note by note cuisine genaamd. Ook tijdens de Food Professional Day zullen koppels van wetenschap en praktijk hun vinding demonstreren, zoals het duo Leendert Scholtus (chef-kok De Echoput) ­ Jeroen Knol (Wageningen UR Food & Biobased Research). Zij hebben samen gewerkt aan iets zouts, waarmee zij op een geheel eigen wijze de dag smaak geven. Ook aandacht voor allerlei gefermenteerde smaakmakers van het Nordic Food Lab, koken met smaakkristallen of professioneel maar waanzinnig snel koken met de Nutri-Pulse e-Co oker®.

Het Food4You kennisfestival vertelt het verhaal achter gezond en lekker eten door een brug te slaan tussen wetenschap en de praktijk van de dagelijkse boodschappen. Initiatiefnemers van Food4You zijn Wageningen UR, Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Food4You wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors Provincie Gelderland en VGZ. FoodConnection Amerongen/Veenendaal is de organisator van Food4You 2012.

Deel: ' Wageningen UR Zout in ons eten thema van 6e Food4You kennisfestival '
Lees ook