Wake voor gevangenen in Tibet door heel Nederland


Nederlanders steken kaars aan om Tibetanen hoop te sturen

AMSTERDAM, 20081125 -- Op 10 december, de dag van de mensenrechten, wordt om acht uur 's avonds op acht verschillende plaatsen in Nederland een wake voor Tibet gehouden, genaamd `Light a candle for Tibet.' Bij de wake komen Tibetanen en Tibet supporters samen om een kaars aan te steken en hoop en licht te sturen naar de politiek gevangenen in Tibet.

`Light a candle for Tibet' wordt georganiseerd door de Tibet Support Groep Nederland om stil te staan bij de Tibetanen die na 50 jaar bezetting en onderdrukking vol moed en door wanhoop gedreven, zijn blijven strijden voor vrijheid, rechtvaardigheid en een betere toekomst voor het Tibetaanse volk.

Tibetanen, jong en oud, monniken en nonnen zijn afgelopen maart en masse, met gevaar voor eigen leven, de straat op gegaan in de hoop dat de Olympische Spelen een positieve verandering teweeg zouden brengen voor de mensenrechten in Tibet.

Sinds de opstand in maart worden honderden Tibetanen vermist en ongeveer duizend Tibetanen zitten nu al maanden in de Chinese gevangenissen, zonder eerlijk proces.

In heel Nederland doen Tibetanen en Tibet Supporters mee met de actie `Light a candle for Tibet.' De wake wordt gehouden in de steden Maastricht, Groningen, Zwolle, Assen, Leeuwarden, Lelystad, Den Haag en Amsterdam.

In Amsterdam zal dichter Simon Vinkenoog een gedicht voorlezen en ex-politiek gevangene Palden Gyatso de eerste kaars aansteken.

Palden Gyatso heeft 33 jaar in de gevangenis gezeten. Over zijn ervaringen heeft hij een boek geschreven genaamd "Fire under the snow'. De gelijknamige documentaire over zijn leven is in november te zien geweest bij het IDFA in Amsterdam.


Deel: ' Wake voor gevangenen in Tibet door heel Nederland '
Lees ook