Wall of Vinyl, wereldpremière unieke collectie Tamla Motown LP’s


38ste Mega Platen & CD Beurs, Jaarbeurs Utrecht 24 & 25 november 2012

UTRECHT, 20121031 -- Een wand van 40 meter lang en 5 meter hoog vol met vinyl album hoezen! Werkelijk alle originele Tamla Motown lp’s uitgegeven tot 1996 zullen te zien zijn in Utrecht en ze komen allemaal uit de unieke collectie van verzamelaar Marc Janssen.

Op 24 en 25 november 2012 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Mega Platen en CD beurs plaats. De beurs beleeft haar 38ste editie en is internationaal bekend vanwege het overweldigend aanbod vinyl, boeken, films, cd’s, tijdschriften, gesigneerde platen, posters, foto’s en t-shirts op het gebied van muziek. De Platenbeurs trekt muziekfanaten uit de hele wereld die op zoek zijn naar de gouden vondst ter aanvulling van hun verzameling. Unieke voorwerpen waarvan de prijs soms kan oplopen tot tienduizend euro. De Platenbeurs beleeft dit najaar een wereldpremière: een compleet overzicht van alle elpees die ooit zijn uitgebracht door het bekende Amerikaanse platenlabel Motown. Deze collectie - van fervente muziekverzamelaar en Motown liefhebber Marc Janssen - omvat duizend elpees en wordt voor het eerst in het openbaar vertoond. Een unieke verzameling die zelfs Motown niet in huis heeft!

Gigantische verzameling Motown elpees
In september 1959 richtte de uit Detroit afkomstige Berry Gordy het Motown label op. Een platen-maatschappij die zou uitgroeien tot het bekendste Amerikaanse platenlabel ooit met grote namen als Stevie Wonder, The Supremes, The Commodores en The Jackson 5 onder contract. Ook bekende  Nederlandse acts zoals de Volendamse popgroep The Cats en soulzanger Waylon zijn aan Motown verbonden. Op de Platenbeurs toont de Nederlandse soulverzamelaar Marc Janssen (45) zijn gigantische privécollectie van álles wat ooit is uitgebracht op het Tamla Motown label. “Ik ben begonnen op mijn vijftiende en mijn verzameling - die uitsluitend originele persingen bevat - loopt vanaf 1961 tot mid-jaren negentig. Toen maakte de cd namelijk zijn intrede op de markt” aldus Marc Janssen. De befaamde verzameling bevat, naast elpees die door de jaren heen zijn uitgebracht, privélangspelers die zijn uitgegeven voor speciale gelegenheden, zoals benefietdiners. Bijzonder trots is Janssen op de eerste door Motown uitgegeven elpee The Great Gospel Stars (1961) en The Return of the Blues Boss van Amos Milburn (1963).

Vriend aan huis bij Motown-sterren
Kenner Marc Janssen is natuurlijk op de beurs aanwezig om tekst en uitleg te geven aan de bezoekers. Door zijn befaamde verzameling en diepgaande kennis van de soulmuziek is hij een goede bekende van de Motown-‘familie’ en heeft hij regelmatig sterren als Diana Ross, Erykah Badu, Lionel Richie en Bobby Womack persoonlijk mogen ontmoeten. Vaak in Amerika maar het komt ook voor dat de sterren bij hem op bezoek komen als zij in Nederland zijn voor een optreden.

Film Standing in the Shadows of Motown
Op beide beursdagen wordt de film Standing in the Shadows of Motown vertoond. Een documentaire over de Funk Brothers en hun belangrijke rol als achtergrondband van vele Motown-acts.

Andere activiteiten op de Mega Platen en CD Beurs
  • Pseudonym Records (NL) presenteert nieuwe releases op lp & cd van de legendarische Nederbeat bands The Zipps en Cosmic Dealer, die tevens zullen optreden en signeren. Daarnaast zijn er nieuwe releases met signeersessies van the Outsiders met Leendert Busch en Ronnie Splinter, Cargo met Jan de Bont, Willem de Vries, Ad de Hont & Dennis Whitbread en Ahora Mazda met Peter en Winky Abbink. Het geheel zal worden gepresenteerd door Willem de Ridder.
  • Presentatie Rare Record Price Guide 2014 door samensteller Ian Shirley (UK).
  • Christoph Maus (D) samensteller van de Rolling Stones Worldwide, een geïllustreerde wereld discografie van originele Stones uitgaven vanaf 1963 tot nu, lanceert het vierde en laatste deel.
  • Robert Haagsma (NL) en Jeroen Ras (NL) presenteren het boek: Golden Earring – De Amerikaanse Droom met signeersessie (ex)leden, o.a. Robert Jan Stips en Rinus Gerritsen.
  • Schrijfster Leonor Jonker (NL) presenteert haar laatste boek No Future Nu.
  • Presentatie 2cd Universal/Platenhuis het Oor:  Indorock, Instrumentals and other pre-beat rarities (1958-1965) met optreden The Crazy Rockers en signeersessies met Jan de Hont & diverse muzikanten, zie: www.Platenhuis-het-oor.nl
  • Op zondag de Three Imaginary Boys Popquiz aanvang 14.00 uur
  • Presentatie Miss Twist, Deejays o.a. Vic van de Reijt, optredens van oa singer/songwriter Max Meser (19)
Kijk voor het laatste nieuws, aanvangstijden en optredens speciale gasten op www.recordplanet.nl Mega Platen & CD Beurs najaar 2012
  • Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
  • Zaterdag 24 november (9.00 tot 17.00 uur) en op zondag 25 november (10.00 tot 17.00 uur)


Deel: ' Wall of Vinyl, wereldpremière unieke collectie Tamla Motown LP’s '
Lees ook