Gemeente Gent


Gentse Feesten " ‘t Kindt gezwind " : geleide bezoeken aan drie historische gebouwen van David ‘t Kindt


De thematische wandeltochten langs de mooiste gebouwen van Gentse meesters zijn niet meer weg te denken uit het ruime culturele aanbod van de Gentse Feesten.
Ook dit jaar staat een markante ontdekkingstocht langs het rijke oeuvre van de op en top Gentse 18de-eeuwse meester-timmerman David ‘t Kindt op het programma.
De wandeling " ‘t Kindt gezwind" laat het brede publiek kennis maken met drie juwelen van de Gentse architectuur. De wandeling start in het prestigieuze gebouw van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde in de Koningsstraat. Dit gebouw wordt ook wel het "Dammansteen" of het "huis van Oombergen" genoemd, benamingen die verwijzen naar de patriciërsgeslachten die de plek hebben bewoond. Tot in de 18de eeuw stond op dezelfde plaats immers een middeleeuws "steen".
In 1745 kocht David ‘t Kindt het pand en verving het als een projectontwikkelaar avant la lettre door een nieuw herenhuis. ‘t Kindt maakte daarbij ten volle gebruik van de ligging van het perceel en bouwde een monumentale gevel in luxueuze natuursteen die nu nog steeds het perspectief van de Kammerstraat op een waardige wijze afsluit.
Vervolgens is er een bezoek gepland aan de lagere school klein Sint-Bavo, het fraaie voormalige bisschoppelijke paleis. De uitbreiding van het bisschoppelijke paleis met monumentale vleugels was één van de grootste en meest virtuoze realisaties van David ‘t Kindt.
De wandeling wordt besloten met een bezoek aan het indrukwekkende hôtel Snoeck in sobere
Louis XV-stijl. Het hôtel Snoeck, nabij het kloppende hart van de Gentse Feesten in de Sint-Jacobsnieuwstraat, was ooit de residentie van prominente figuren. Zo deed het in het begin van de 19de eeuw dienst als bisschoppelijk paleis voor Monseigneur Etienne Fallot de Beaumont, 18de bisschop van Gent. De meest vermaarde bewoner van dit pand was echter de beroemde musicoloog César Charles Snoeck. In het grote herenhuis vond hij een onderkomen voor zijn unieke verzameling muziekinstrumenten uit de oude Nederlanden (maar liefst 525 stuks !). Na zijn overlijden in 1898 werd de collectie verkocht en werd een groot deel ervan verworven door het Instrumentenmuseum in Brussel.

Kortom, deze wandeling biedt een uitgelezen kans om tijdens de uitbundige Gentse Feesten nader kennis te maken met het hôtel Damman, het Klein St.-Bavo en het hôtel Snoeck, stuk voor stuk fraaie voorbeelden van Gentse architectuur uit de 18de eeuw.

Praktisch

Tijdens de Gentse Feesten van zondag 18 juli tot en met zondag 25 juli, met uitzondering van 21 juli, worden dagelijks drie rondleidingen verzorgd.
Er starten rondleidingen om 10.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Vertrekpunt: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde, Koningstraat 18, 9000 Gent.
Duur: twee uur.
Prijs: 150 frank (brochure inbegrepen), gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Reservatie kan vanaf 4 juli, tussen 13.00 en 16.00 uur via de Gidsenbond in de crypte van het Belfort/ Lakenhalle, tel. (09)233 53 11

De brochure wordt ook afzonderlijk verkocht: tijdens de Gentse Feesten aan de verkoopstand in het stadhuis en na de feesten in de Stadswinkel voor de prijs van 60 frank.

Informatie

Dienst Culturele Zaken
Veldstraat 82
9000 Gent
tel. (09)269 84 60 - fax (09)269 84 79
e-mail: directie.cultuur@gent.be

Dienst Monumentenzorg
Onderstraat 20
9000 Gent
tel. (09)266 57 30 - fax (09)223 99 19
e-mail : monumentenzorg@gent.beLast modified on: 25/06/99 - Copyright © 1999 STAD GENT.

Deel: ' Wandeltochten langs historische gebouwen Gent '
Lees ook