Wanna play? te zien op SPRING Festival

Persbericht - Utrecht, 04 februari 2015

Wanna play? te zien op SPRING Festival.

Grindr-project naar Nederland.

“Wanna play? (liefde in tijden van Grindr)”, de installatie van de Nederlandse kunstenaar en theatermaker Dries Verhoeven, is in mei te zien op het SPRING Festival in Utrecht. In oktober vorig jaar leidde het werk tot controverse in Berlijn, waar het werd geproduceerd en gepresenteerd door HAU Hebbel am Ufer. Aanhoudende protesten vanuit de lokale homogemeenschap deden Verhoeven en het theater besluiten het project voortijdig te beëindigen. De polemiek kreeg een vervolg in een reeks inhoudelijke debatten, er verscheen een groot aantal artikelen van voor- en tegenstanders van het werk. Met een aantal technische aanpassingen komt het werk nu naar Nederland.

In “Wanna play?” leeft Verhoeven 10 dagen achtereen in een glazen huis in het centrum van de stad. Via homo dating apps als Grindr probeert hij mannen in de buurt te verleiden hem daar te bezoeken en te komen bevredigen in zijn niet-seksuele behoeften. Met het werk wil Verhoeven het gesprek openen over de invloed die populaire sexdate-apps als Grindr hebben op het liefdesleven van hun gebruikers en op de zichtbaarheid van (homo-) seksualiteit in de openbare ruimte.

In de chats die Verhoeven voert, neemt hij zijn eigen situatie als vrijgezelle homo als uitgangspunt. In een tijd waarin we sociale media als onze persoonlijke marketingmachine inzetten, poogt Verhoeven ze te gebruiken voor het vinden van menselijk contact. Door zijn pogingen zichtbaar te maken aan de voorbijgangers op straat, bevraagt Verhoeven tevens onze behoefte aan privacy en openheid. Verhoeven: “Tegenwoordig is het mogelijk om op zoek te gaan naar een sekspartner, zonder ons huis te verlaten. Apps als Tinder en Grindr beïnvloeden het uitgaansleven verregaand. Steeds meer homocafés sluiten hun deuren. Het openbare leven lijkt te verpreutsen, voor onze geile fantasieën kunnen we immers terecht bij onze Smartphone. Ik vraag me af of de moderne homo daarmee terug in de kast is gekropen. Of is het internet onze nieuwe publieke ruimte? Kan ik daar dan ook terecht voor andere vormen van intimiteit, of is dat wat al te soft?”

Naar aanleiding van de protesten in Berlijn heeft Verhoeven aanpassingen gedaan in het werk. In de nieuwe versie brengt hij de app-gebruikers waarmee hij chat direct op de hoogte van zijn intenties en het project. Pas daarna zijn de chats zichtbaar. Verhoeven: “Het internet wordt door velen, hoe toegankelijk ook, beschouwd als een privédomein. In Berlijn had ik dat onderschat. In alle eerlijkheid denk ik nog steeds dat privacy op internet een illusie is, maar ik wil de gebruikers van de apps niet tegen me in het harnas jagen. Als iemand om deze reden niet met me wil chatten, gebeurt dat ook niet. Ik hoop dat de discussie zich daarmee richt op de inhoud en niet op de vorm.”

Wanna play? van Dries Verhoeven is te zien op SPRING Performing Arts Festival, van 21 t/m 30 mei in Utrecht. www.springutrecht.nl

Deel: ' Wanna play? te zien op SPRING Festival '
Lees ook