Warme bakker met warme zorg


HORST, 20090704 -- Brood, banket en vlaaien blijven als vanouds over de toonbank gaan, maar bakker Ard Gerards gebruikt zijn bedrijf nu ook om jongeren te helpen hun weg op de arbeidsmarkt te vinden.

De bakkerij en bakkerswinkel in het algemeen hebben altijd al een sociale functie gehad, stelt bakker Gerards uit het Noord-Limburgse Horst. En die functie bouwt hij nu op een bijzondere wijze uit.

Steeds meer jongeren hebben behoefte aan begeleiding bij het maken van de juiste keuze van een beroep. Bakkerij Gerards is al langer een erkend leerwerkbedrijf, maar is nu ook toegerust als `zorgbakkerij'. Het bedrijf staat niet alleen klaar voor de leerlingen van de reguliere bakkersopleiding, maar juist ook voor jong volwassenen, die door hun meer complexe begeleidingsvraag niet snel aan de slag komen in het normale bedrijfsleven. Op deze manier wil Gerards de ruimte opvullen die er is tussen speciaal onderwijs en een eventuele toekomstige werkplek.

In het netwerk van bakker Ard bevinden zich professionele begeleiders, die borg staan voor een optimale en persoonlijke ondersteuning voor de deelnemers aan het opleidings- en/of begeleidingstraject. De combinatie van leerwerkbedrijf en zorgbakkerij is uniek en voor beide groepen zijn nieuwe werkplekken gerealiseerd in de bakkerij en winkel.

Jongeren die behoefte hebben aan gestructureerde begeleiding en ondersteuning, kunnen bij bakker Gerards een volledig erkende opleiding volgen en afsluiten met een passend diploma. Voor de jongeren waarvoor het vakdiploma gn eerste vereiste is, zorgt de bakker voor een interessante en zinvolle dagbesteding. Deelnemers worden op die manier sociaal sterker en kunnen hun plek in de maatschappij beter vinden. In de winkel leren zij bijvoorbeeld in een echte werkomgeving omgaan met klanten. Voor die doelgroep kan zelfs gekeken worden naar een blijvende relatie met de bakkerij.

Gerards hoopt dat de zorgbakkerij een nieuwe mogelijkheid biedt aan deze groep, die normaal gesproken moeilijk aan het werk komt.Meer info www.bakkerijgerards.nl


Deel: ' Warme bakker in Horst helpt jongeren op de arbeidsmarkt '
Lees ook