Warme zomer: botulismebacterie steekt kop op


Tientallen besmette watervogels in opvangcentrum Vogelklas in Rotterdam

ROTTERDAM, 20130812 -- Eindelijk is daar dan die langverwachte warme zomer! Dat de temperaturen af en toe tropische hoogten bereiken is in het vogelopvangcentrum van Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam direct merkbaar aan het aantal botulismeslachtoffers dat gebracht wordt.

Dit jaar zijn het er meer dan in voorgaande jaren, vermoedelijk omdat het dit jaar een stuk warmer en droger is. Op dit moment verblijven enige tientallen botulismevogels in het vogelopvangcentrum aan het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid.

Botulismebacterie

Botulisme is een soort natuurlijke vergiftiging die in de zomer vooral onder watervogels voorkomt. De botulisme-bacterie steekt de kop op als het een poosje warm weer is en de watertemperatuur flink stijgt. Het komt het meeste voor in stilstaand, ondiep water. Opvallend genoeg wordt diezelfde bacterie in hele kleine hoeveelheden gebruikt als ingrediënt voor botoxbehandelingen voor mensen, bijvoorbeeld om rimpels te vervagen of zweetklieren te verlammen.

Verlamde vogels

De toxine die de botulisme bacterie uitscheidt verlamt de spieren van de vogels. Het dier kan niet meer staan of lopen, de vleugels en de kop gaan hangen en de vogel kan benauwd zijn. Niet alleen de spieren van de poten, vleugels en nek raken verlamd, maar uiteindelijk ook de ademhalingspieren en de hartspier.Vaak zien we veel bloedzuigers in de ogen en neusgaten van de vogel omdat de kop in het water heeft gehangen. Als er niet snel ingegrepen wordt, sterft of verdrinkt de vogel uiteindelijk. Als de vogels dood gaan, komt de toxine uit de bacterie vrij en wordt de besmetting alsmaar groter.

Meestal ongevaarlijk voor de mens

In het algemeen is deze vorm van botulisme voor mensen niet besmettelijk. Toch blijft het raadzaam om het dier niet met blote handen op te pakken. Gebruik handschoenen of een doek. Was in ieder geval daarna goed uw handen met water en zeep.

Behandeling

Ondanks dat het er op het eerste gezicht voor de vogel vaak dramatisch uit lijkt te zien, is de ziekte goed te behandelen. Als we het dier op tijd behandelen herstelt een groot percentage van de botulismevogels binnen enkele dagen. Antibiotica geven is uit den boze, want daardoor sterft de bacterie in het lichaam van de vogel en geeft dan juist zijn giftige stof vrij.

Niet voeren

Juist vanwege dit risico op botulisme adviseert de Vogelklas om watervogels in de zomer niet massaal te voeren. Ten eerste hebben ze dit niet nodig, er is genoeg voedsel te vinden. Ten tweede voorkom je dat grote groepen vogels bij elkaar in het water blijven en elkaar besmetten.

Melden

Ziet u dode of zieke watervogels en vermoedt u dat ze botulisme hebben? Breng deze dan zo spoedig mogelijk naar de Vogelklas of neem eerst contact op met ons (010 485 78 47) of met de dierenambulance (0900 112 0000).


Deel: ' Warme zomer botulismebacterie steekt kop op '


Lees ook