Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Eindhoven, 12 juni 2008 - Betere aansluiting op de arbeidsmarkt was vandaag het centrale thema op de 'Werken Als Stagiaire'-dag in hotel Sofitel Cocagne Eindhoven. Leerlingen van vier ZML-scholen in de regio Eindhoven deelden stage-ervaringen met elkaar. De Severinus Stichting, Zorginstelling De Wiekenborg, Productiebedrijf Stas en Albert Heijn Brandevoort werden door de deelnemende scholen uitgeroepen tot 'Stageverleners van het Jaar'.

De derde WAS-dag was zeer geslaagd. De jongeren kregen informatie over verschillende stagemogelijkheden. Ze volgden diverse rondleidingen in Sofitel Cocagne Eindhoven. Catering, schoonmaak, winkel, bouw, verzorging en productie waren enkele van de informatieve workshops. Tevens kregen de deelnemers een workshop schilderen aangeboden, verzorgd door Holland Art Gallery.
"Toen ik hier binnenkwam dacht ik, dit is een nieuw gebied waarin ik terechtkom, daar kan ik veel van leren", aldus één van de leerlingen.

Maatschappelijke betrokkenheid
ZML-scholen (zeer moeilijk lerenden) hebben leerlingen van 4 tot 20 jaar. Dit betekent dat een groot aantal leerlingen hier eindonderwijs volgt en wordt voorbereid op een passende arbeidsplaats. Een aantal van hen gaat naar centra voor dagbesteding, maar voor anderen is een betaalde of gesubsidieerde baan mogelijk. Werk is voor deze jongeren een belangrijke stap in de richting van integratie en maatschappelijke betrokkenheid. Stage lopen is hierbij het belangrijkste middel. Ondanks hun beperking kunnen de jongeren zo uitgroeien tot volwaardige arbeidskrachten in een bedrijf of instelling.

Wajong
De WAS-dag is sinds enige tijd in het nieuws, vanwege de landelijke discussie rond de Wajong-uitkering. Het zijn deze leerlingen die, met extra begeleiding, een uitkering kunnen inruilen voor betaald werk. Om de capaciteiten en het enthousiasme van deze jongeren het best/ten volle te benutten, moeten de ZML-scholen wel beter worden gefaciliteerd, bijvoorbeeld met jobcoaches of extra stagebegeleiding.

Stage-awards
De Stage-awards zijn dit jaar uitgereikt aan de Severinus Stichting, Zorginstelling De Wiekenborg, Productiebedrijf Stas en Albert Heijn Brandevoort. Deze bedrijven of instellingen hebben een bijzondere betekenis voor de ZML-scholen. 'Stageverlener van het Jaar' Zorginstelling De Wiekenborg is erg blij met de prijs: "We zijn er trots op mee te kunnen werken aan de integratie van alle doelgroepen. We streven ernaar een zo hoog mogelijk rendement uit de leerlingen te halen." De stage-awards zijn beschikbaar gesteld door Holland Art Gallery.

Initiërende scholen
De WAS-dag is een jaarlijks initiatief van de Antoon van Dijkschool uit Helmond, de Monseigneur Bekkersschool uit Eindhoven, de Prins Willem Alexanderschool uit Veldhoven en De Groote Aard uit Eersel. Sofitel Cocagne Eindhoven stelt belangeloos ruimtes, faciliteiten, drankjes en hapjes ter beschikking. "We vinden dit een fantastisch initiatief. Daarom zijn we er dit jaar weer bij betrokken", aldus directeur Paul Schuur. "Het is buitengewoon nuttig dat deze jongeren een eerlijke kans krijgen om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. Nu de vraag het aanbod overtreft, is het des te belangrijker dat van deze groep leerlingen er zo veel mogelijk aan de slag kunnen."

*****
Met 150.000 medewerkers in bijna 100 landen is Accor Europees marktleider en één van 's werelds grootste ondernemingen op het gebied van zakelijke dienstverlening. Accor biedt zowel de toeristische als de zakelijke reiziger bijna 40 jaar kennis en ervaring in de volgende segmenten:
- hotels: meer dan 4000 hotels met 500.000 kamers in 90 landen (Sofitel, Pullman, Novotel, Mercure, Suitehotel, Ibis, All Seasons, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6). Hierbij komen nog aanvullende activiteiten zoals die van Lenôtre;
- de Dienstverlening: 30 miljoen mensen maken in 40 landen gebruik van de prestaties van Accor Services (human resources, marketing services en expenses management).

In Nederland is Accor vertegenwoordigd met 3 Sofitels waaronder Hotel The Grand Amsterdam, 9 Novotels, 18 Mercure Hotels, 11 Ibis Hotels, 1 Etap Hotel en 2 Formule I Hotels. In Nederland behoort ook Accor Corporate Services tot de groep Accor. Voor meer informatie: www.accor.com

Deel: ' WAS-dag 08 drukbezocht door ZML-leelingen in Sofitel Cocagne Eindhoven '


Lees ook