Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Harry Groen: Goed bestuurder, betrokken bij de mensen, een man die anderen het gevoel geeft dat ze waardevol zijn.

Harry Groen

Publicatiedatum: 7 maart 2003

Wat maakt Harry Groen tot een geschikte burgemeester van Leiden! Anderen aan het woord.

Harry Groen wil graag burgemeester van Leiden worden. Dat mag onderhand duidelijk zijn. Waarom wil hij dat nou zo graag?

Het mooie aan Leiden en aan het openbaar bestuur

Na een lange carrière in het bedrijfsleven heeft het openbaar bestuur zijn hart gestolen. En na drie weken Leiden, heeft ook Leiden daarin een dierbaar plekje gekregen. Een stad met veel mogelijkheden, die niet altijd ten volle benut worden, zo stelt Groen. Een stad waar veel plannen om uitvoering vragen. Iets wat snel en met gezwinde spoed ter hand genomen moet worden zo vult hij aan. Groen typeert Leiden als een Grote Kleine stad. Groot in voorzieningen en mogelijkheden en toch met een knusse, gezellige sfeer. Met ondernemers die graag iets willen doen voor de stad. Hij heeft de afgelopen twee weken veel mensen ontmoet die trots zijn op de stad. Dat moeten we zo houden, zegt Groen. Parkeren en veiligheid blijven belangrijke items die de Leidenaar bezig houdt, daar zal de komende tijd echt iets aan moeten gebeuren, zo vindt hij.

Zijn liefde voor het openbaar bestuur komt voort uit een gedrevenheid. Ik heb een sterke gedrevenheid om iets te doen voor de mensen. Mensen die buiten hun schuld in de knel raken moeten geholpen worden, vindt hij. De burger mag vooral duidelijkheid en dienstbaarheid verwachten van de politiek. Daar wil ik aan werken, aan een organisatie die gericht is op resultaat en waarbij dienstbaarheid aan de burger centraal staat.

Maar wat maakt Harry Groen tot de meest geschikte kandidaat voor het burgemeesterschap? De afgelopen drie weken heeft hij daar zelf veel over gezegd. Ook in zijn brochure heeft u dit kunnen lezen. Prettiger dan zelf steeds je sterke kanten te moeten belichten is het om anderen over je aan het woord te laten, aldus Groen. We vroegen het aan collegas uit Brielle, Landsmeer en Amsterdam.

Brielle over Groen

In Brielle was Harry Groen waarnemend burgemeester. Hij werkte veel samen met Wim van Noord, gemeentesecretaris aldaar. Noord omschrijft Groen als een adequaat bestuurder, een goede leider van vergaderingen. Pienter en intellectueel. Hij kon standpunten en meningen helder en goed geformuleerd naar voren brengen. Van Noord laat zich ook uit over Groen als burgervader. Wat ik knap vind is de manier waarop Groen met alle mensen uit de gemeente overweg kan. Bijvoorbeeld de gemakkelijke wijze waarop hij bij bejaarden op bezoek gaat en daar een toespraak houdt. Ik vroeg me dan af of hij wel voorbereid was, maar het was altijd een goed verhaal en de mensen liepen ermee weg. Op de vraag of Harry Groen de geschikte nieuwe burgemeester van Leiden is zegt Noord Ik ken Leiden onvoldoende om hier antwoord op te geven. Tijdens zijn periode hier in Brielle kreeg ik wel sterk de indruk dat Groen het vermogen heeft om op een groter en breder front te acteren.

Toon Mans, nu burgemeester in Hillegom, voormalig wethouder in Brielle, neemt uitgebreid de tijd om zijn zegje te doen. Groen heeft in Brielle proefgedraaid voor 3 oktober in Leiden. 1 april is in Brielle wellicht nog een grotere activiteit. Het trok afgelopen keer 40.000 bezoekers. Groen heeft zich een hele dag in Middeleeuws kostuum onder de feestende mensen begeven, aldus Mans. Groen is naar zijn mening een persoon die graag tussen de mensen staat. Hij is heel betrokken bij mensen en erg geïnteresseerd. Mans rept verder over het goed ontwikkeld strategisch inzicht van Groen. Het is een gedreven bestuurder met goede managementcapaciteiten. Hoewel ik Leiden niet goed ken, weet ik dat het geen eenvoudige bestuurscultuur kent. De capaciteiten van Groen kunnen daar goed van pas komen. Met name ook zijn ervaring in het bedrijfsleven is dan een pré.

Mening uit Landsmeer

In Landsmeer was Groen waarnemend burgemeester. Wethouder Samenleving Van Brenk viel het volgende op aan Groen. Groen heeft veel oog voor detail, zo zegt mevrouw Van Brenk. Hij bemoeide zich met onderwerpen waar je niet van verwacht dat een bestuurder zich daarmee bezig houdt, onderwerpen waar een bestuurder niet in eerste instantie mee kan scoren. Ze noemt het voorbeeld van een nieuw ventilatiesysteem in het stadhuis van Landsmeer. Ambtenaren vonden het erg dat hij uit Landsmeer vertrok. Ze typeert Groen verder als iemand die gemakkelijk is in de contacten en een harde werker.

Tenslotte Amsterdam

Collegas uit Amsterdam beschreven Harry Groen als een energiek bestuurder, die zich 24 uur per dag inzette voor de gemeente. Andere eigenschappen die Harry Groen toe werden geschreven zijn: gastheerschap, direct toegankelijk, prettig in de omgang met de pers en iemand die het belang van de pers erg goed inschat. Bij het afscheid bleek uit een mini-enquête onder het personeel dat Harry Groen gezien werd als iemand met een warme belangstelling, iemand die je het prettige gevoel geeft dat je waardevol bent.

Harry Groen

Zo hoort u het ook van een ander.

Dus: Stemmen op Groen, gewoon doen!

Deze pagina is gewijzigd op 7 maart 2003

Deel: ' Wat maakt Harry Groen tot geschikte burgemeester van Leiden '




Lees ook