Weblog: Stadsjongen in de natuur


Weblog: Stadsjongen in de natuurIk ben een rasechte Amsterdammer, geboren en getogen in de stad. Ik had niet altijd in de gaten hoe bijzonder de natuur in Noord-Holland is. Sinds ik als gedeputeerde natuur in mijn takenpakket heb is dat wel anders.
Want hoe mooi is het dat je in de ochtend het Ilperveld bezoekt, een veenweidegebied met eilanden en sloten. En dat je ’s middag na een half uurtje rijden de natuurbrug Zeepoort opent in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Twee unieke Europese landschappen binnen een afstand van 20 kilometer, dat maakt de natuur in Noord-Holland zo bijzonder.

Recreëren en rust

En daarom is discussie over natuur zo belangrijk. Want zeker in de regio rond Amsterdam is er sprake van enorme druk. Logisch, want er is behoefte aan woningen en infrastructuur. Maar juist het groen in en rondom de stad maakt dat het er prettig wonen is. Uit ons bezoekersonderzoek blijkt dat er veel gebruik gemaakt wordt van de natuur om te recreëren en om rust op te zoeken.

Groen behouden

Maar wat willen we nou eigenlijk met het landschap in Noord-Holland? Tijdens de Landschapstriënnale in september heb ik geopperd dat we ons landschap en onze natuur moeten koesteren en vieren. De Landschapstriënnale is daar een goed voorbeeld van! Een maand lang stond landschap centraal met maar liefst 50 evenementen. We wilden een platform bieden waar iedereen samen kwam en het landschap centraal zou zetten en dat is gelukt. Vragen zoals hoe we het landschap in 2050 voor ons zagen, kwamen vaak terug. Tijdens de Landschapstriënnale heb ook ik daar menig discussie over gevoerd. In de regio Amsterdam liggen nu eindelijk alle plannen en mogelijkheden voor woningbouw op tafel. Daaruit blijkt dat we het landschap en groen kunnen houden.

Hand in hand

Tijdens de raden- en statenconferentie van 20 september kwamen alle betrokkenen samen om te praten over de toekomst van de Recreatieschappen. Want hoe kunnen we de recreatieschappen duurzaam en toekomstbestendig maken? Maar ook de balans garanderen tussen recreëren enerzijds en natuur beschermen anderzijds? Daarom brengen we in recreatiegebieden de biodiversiteit in kaart: de soortenrijkdom aan dieren en planten. In gebieden met een hoge biodiversiteit wil ik die verder versterken. En in de gebieden waar weinig tot geen biodiversiteit is, wil ik samen met de omgeving kijken naar meer recreatiemogelijkheden. Zo creëren we een betere balans tussen natuur en recreatie en kunnen we ook meer duidelijkheid bieden. Want wat mag wel en wat niet per gebied? Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Hiervoor moet ik alle betrokken partijen aan boord zien te krijgen: inwoners, gemeenten, mijn collega’s binnen de provincie, ondernemers en natuurorganisaties. We zullen daarbij wetgeving op sommige punten soepeler maken, maar er ook voor zorgen dat waardevolle natuur die beschermd dient te worden, wettelijk beschermd blijft.

Stadsjongetjes

Want al die nieuwe woningen in en rond Amsterdam betekenen ook zeker 100.000 extra mensen die van de bijzondere natuur in onze provincie willen genieten. Een ingewikkelde puzzel, maar wel eentje waar ik graag mijn tanden in zet. Ik hoop begin 2019 meer duidelijkheid te hebben over zowel de bescherming van natuur als de recreatiemogelijkheden in de openlucht. Zodat de stadsjongetjes van nu, en ook die nog moeten worden geboren, voldoende natuur te ontdekken en te genieten hebben.
Delen
Tweet
Favoriet
Geef uw reactieOm te kunnen reageren moet u eerst inloggen.

Deel: ' Weblog Stadsjongen in de natuur '
Lees ook