Website bindt strijd aan tegen mobiel bellen achter het stuur


BADHOEVEDORP, 20071002 -- Met ingang van vandaag heeft Nederland een platform waarop iedereen die zich ergert aan mobiel bellen achter het stuur, zijn of haar ervaringen kwijt kan. De website www.voorkomdiebon.nl geeft een overzicht van bestuurders die niet handsfree bellen. Automobilisten die hun kenteken terugvinden op de website worden (nog) niet beboet, maar beloond met een gratis headset.

Maar liefst 90% van de Nederlanders ergert zich aan weggebruikers die zonder carkit achter het stuur bellen. De politie heeft sinds 1 september de pakkans van deze wegmisbruikers verhoogd door ondermeer 50 extra onopvallende motorrijders in te zetten.

Volgens landelijk verkeersofficier Koos Spee zijn niet-handsfree bellers jaarlijks betrokken bij duizenden ongelukken met 600 gewonden, 45 doden en een groot aantal files tot gevolg. Ondanks het feit dat het bellen in de auto, zonder carkit, al vanaf 2002 verboden is, worden er jaarlijks 120.000 bekeuringen 130 euro voor uitgeschreven.

De website bindt onder het motto: voorkom die bon, de strijd aan tegen deze vorm van wegmisbruik. Door iedereen de mogelijkheid te bieden om te reageren, wordt duidelijk gemaakt dat niet alleen de boete speelt, maar dat er ook een sociaal aspect aan dit weggedrag kleeft.

"We krijgen veel spontane reacties die de ergernissen uit het onderzoek staven." zegt dhr. M. Kalwij, een van de initiatiefnemers van Voorkom Die Bon. "We bieden mensen die zich ergeren aan dit asociale gedrag een uitlaatklep, zonder dat dit in het drukke verkeer tot gevaarlijke acties leidt. Daarbij willen we ook een praktische oplossing bieden en ontvangt iedereen die door bezoekers van onze website is gespot, een gratis headset zodat er geen reden meer is om dit gedrag voort te zetten."


Deel: ' Website bindt strijd aan tegen mobiel bellen achter het stuur '
Lees ook