Website helpt schuldsaneringen te voorkomen

Tweeverdieners vergeten groep bij schuldhulpverlening

ALKMAAR, 20060426 -- Tweeverdieners en mensen op of rond modaal die schuldhulpverlening nodig hebben zijn praktisch vergeten groepen, terwijl de vraag van vooral deze mensen nog nooit zo groot is geweest. Dit stelt DebtCare, een cooperatieve vereniging die zich de afgelopen vijf jaar in schuldhulpverlening aan vooral mensen met een inkomen boven het minimumloon heeft gespecialiseerd. Om schuldenproblemen te voorkomen zet DebtCare, naast de hulpverlening zelf, online hulpmiddelen in. De 'financiële fitnesstest" is het nieuwste instrument in deze dienstverlening.


"Deze test kun je gebruiken als eerste signaal. Hier kun je zien of je structureel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt", zegt Mark Hesterman, een van de initiatiefnemers van DebtCare.
Door invullen van het formulier is meteen zichtbaar of het inkomsten- en uitgavenpartoon in de risicozone ligt of niet. Via een gekleurde grafiek is dat in een oogopslag waar te nemen. "Gezien het forse aantal tweeverdieners dat bij ons aanklopt blijkt gewoon dat dergelijke middelen hard nodig zijn om ook bij hen de moeilijke weg van officiële schuldsanering te voorkomen. Het zijn allang niet meer alleen minima die zoiets nodig hebben."

Hesterman wijt de groei aan te hoge schuldenlast bij dergelijke groepen mensen aan het gemak waarmee je leningen kunt aangaan. "Je zit al snel aan maximale lasten, en dan hoeft er maar iets te gebeuren of het hele kaartenhuis stort in. Het CBS heeft onlangs berekend dat de roodstand op betaalrekeningen in 2005 fors is gestegen. en dat is geen goed teken", aldus Hesteman.
DebtCare heeft samen met moederbedrijf Sofin en een viertal aan hen gelieerde bedrijven als cooperatieve verenigingen de afgelopen vijf jaar hard gewerkt aan het uitbreiden van de schuldhulpverlening en het voorkomen daarvan.

Naast de 'financiële fitnesstest' zijn in een eerder stadium al formulieren ontworpen waarmee het inkomsten en uitgavenpartoon per naam en zelfs per jaar te plannen is. De formulieren zorgen verder voor snel zicht op welke schulden er zijn en hoe de afbetaling verloopt.

Vooral voor tweeverdieners met veel verschillende schulden en kredieten is dit beslist geen overbodige luxe, vindt. Hesteman.
"Ten eerste kunnen deze mensen niet meer terecht bij de gemeenten zoals vroeger het geval was. Ten tweede leidt inzicht in een zo vroeg mogelijk stadium vaak tot voorkoming van een saneringstraject."

Volgens Hesterman is het belangrijk dat iedereen zich realiseert dat structurele schulden ook sociale uitsluiting met zich meebrengt. "Je kunt geen cadeaus meer kopen voor vrienden of familie, niet naar een sportclub of cursus, kapotte apparaten vervangen, of je huis goed onderhouden. Hoe langer je zo'n situatie laat duren, hoe erger dat wordt. Instrumenten die helpen erger te voorkomen zijn daarom van essentieel belang."

Over DebtCare
DebtCare werkt sinds vijf jaar aan schuldhulpverlening van particulieren. Naar aanleiding van de ervaringen op dit gebied heeft het bedrijf in de loop der jaren haar dienstverlening uitgebreid. Samen met nog vijf cooperatieve verenigingen is DebtCare deel van SOFIN, een gezamenlijk moederbedrijf dat de bijbehorende maatschappijen faciliteiten en mogelijkheden tot intensieve samenwerking biedt. Zo worden kosten bespaard en kan men optimaal van elkaars mogelijkheden gebruik maken.
Via www.debtcare.nl hebben particulieren niet alleen toegang tot de 'financiële fitnesstest' en de maand en jaarfomulieren waarmee een besparingstraject kan worden gemaakt; ook bestaat de mogelijkheid snel advies te krijgen van een schuldhulpverlener en uitgebreide tips in te zien over budgetteren en besparen.
Als uitbreiding van het pakket aan diensten lanceert DebtCare samen met Sofin eind dit jaar IncasCare, voor een sociale manier van incasseren. Humanbasic de opleidingsschool van Sofin leidt verder financiele coaches op die particulieren kunnen bijstaan, ook voordat er sprake is van gehele schuldsanering.

Voor nadere informatie:
Tel.: 072 - 564 33 75
E-mail: info@sofin.nl
www.debtcare.nl

Deel: ' Website helpt schuldsaneringen te voorkomen '
Lees ook