Ministerie van Verkeer en Waterstaat

12 juni 2002

Website surfopsafe.nl 150.000 keer bezocht

De campagne Surf op Safe blijkt te voorzien in een informatiebehoefte bij Nederlandse internetters: ruim 150.000 bezoekers hebben sinds de lancering op 3 oktober vorig jaar op www.surfopsafe.nl gezocht naar informatie over veiliger internetgebruik, wat neerkomt op zon 20.000 bezoekers per maand. Ter gelegenheid van het bereiken van deze mijlpaal heeft demissionair staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat vandaag een prijs uitgereikt aan één van de bezoekers van de site, mevrouw L. Toonen.

De prijs bestaat uit een pakket beveiligingssoftware naar keuze, waarvoor de Staatssecretaris een waardebon heeft overhandigd. Op vrijdag 21 juni aanstaande zal het uitgekozen softwarepakket bij mevrouw Toonen thuis op de pc worden geïnstalleerd door internet-expert Patrick Oonk. Daarnaast geeft hij de winnares een uitgebreid beveiligingsadvies op maat.

De website www.surfopsafe.nl is onderdeel van de campagne Surf op Safe, een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van deze ministeries blijkt dat particuliere internetgebruikers vooral last hebben van besmetting met virussen, het ontvangen van ongewenste reclame en het onbedoeld belanden op sekssites. Bovendien is gebleken dat de meeste internetters pas handelen, als er inbraak is geweest of als een virus schade heeft veroorzaakt. Veel gebruikers van internet zijn zich bewust van de risicos, maar nemen toch niet altijd maatregelen om de computer te beveiligen.

De website www.surfopsafe.nl bevat uitgebreide informatie over een betere beveiliging, zoals tips & trucs, een overzicht van de meest gestelde vragen, een quiz (nu ook voor gevorderden), de mogelijkheid om zelf vragen te stellen en een elektronische nieuwsbrief.

De Surf op Safe campagne is uniek in Europa. Verschillende landen zijn wel actief op het gebied van veilig internetgebruik, maar alleen Nederland kent één overkoepelende campagne, waarin overheid, bedrijfsleven en gebruikersorganisaties met elkaar samenwerken. Er is vanuit de Europese Unie belangstelling om in het kader van het Actieplan Safer Use of Internet het concept van Surf op Safe te vertalen en te gebruiken in diverse andere EU-landen. Als dit project doorgang vindt, zal er vanuit Brussel een subsidie worden toegekend aan het Nederlandse Surf op Safe project.

Het onderzoek Veilig internetten in Nederland is te downloaden via www.surfopsafe.nl

Deel: ' Website surfopsafe.nl 150.000 keer bezocht '
Lees ook