PERSBERICHT

Wederom champagne voor Geva Racing-coureurs

Spa-Francorchamps (B), 11 mei 2002. Net als drie weken geleden op het circuit van Zolder (B) hebben de rijders van Geva Racing wederom twee podiumplaatsen veiliggesteld in de Van Uitert Formule Ford. Tristan te Pas (Blaricum) kwam als tweede over de finish, helaas kostte een uitstapje van een andere deelnemer hem mogelijk de zege. Xavier Maassen (Meerssen) pakte zijn derde podiumplaats op rij, hij werd netjes derde. De 16-jarige Ton Strous jr. (Wassenaar) werd in zijn eerste race op Spa zevende. De race telt uitsluitend mee voor het Benelux-kampioenschap.

De kwalificatietraining op vrijdag verliep uitstekend voor de drie rijders van het Van Uitert Ford Junior Team, ondergebracht bij Geva Racing. Tristan te Pas reed de snelste tijd met zijn Mygale 2002, op slechts 0,03 seconde gevolgd door zijn teamgenoot Xavier Maassen! Ton Strous jr. deed van zich spreken door in zijn eerste race op het supersnelle circuit meteen de vijfde startpositie voor zich op te eisen. Het mooie trainingsresultaat was het gevolg van een fraai staaltje teamwork, waarbij de rijders van Geva Racing elkaar door middel van slipstreamen aan een snelle rondetijd hielpen.

De race, verreden op zaterdag, werd na afloop door iedereen uitgeroepen tot één van de mooiste races van de Van Uitert Formule Ford in lange tijd. In de beginfase van de wedstrijd vochten de koplopers Tristan te Pas, Xavier Maassen, Jaap van Lagen en Ben Jamini een fel duel uit. De rijders remden elkaar geregeld uit voor de diverse bochten van het circuit waar inhalen mogelijk is.

Tristan te Pas hield het hoofd koel en liet zich niet tot een foutje verleiden. Na een niet zo goede start behoorde hij de hele race tot de kanshebbers op de zege. "Helaas had ik veel last van onderstuur. De meters die ik hierdoor op enkele stukken van het circuit verloor, kon ik echter weer goed maken bij het aanremmen voor de bochten", aldus Tristan. Vanaf de helft van de race had hij samen met de raceleider Jaap van Lagen een gaatje geslagen ten opzichte van de achtervolgers. In de laatste ronde nestelde Te Pas zich vlak achter zijn tegenstander. "Ik wilde Jaap in de laatste bocht (de scherpe bocht La Source, red.) uitremmen, maar helaas was daar een andere deelnemer van de baan gegleden. Het was daarom verboden in te halen. Dat kostte mij mogelijk de zege", analyseerde Te Pas de slotfase van zijn race. Op de finishstreep kwam hij maar 0,3 seconde op winnaar Jaap van Lagen tekort.

Xavier Maassen pakte bij de start de kop. Hij was een belangrijke kandidaat voor de eindzege, tot hij zich een keer verremde. "Ik remde te laat", gaf hij na afloop toe. "Op dat moment had ik de aansluiting met Jaap en Tristan verloren. Ik kon alleen nog maar hopen dat zij een fout zouden maken." Deze fout bleef uit, waardoor Xavier als derde over de finish kwam. "Er had meer ingezeten", stelde de jonge coureur uit het Limburgse Meerssen vast. "Aan de andere kant is het positief dat ik mijn derde podiumplaats in drie races heb behaald. Verder ben ik blij dat wij als Geva Racing hebben laten zien dat we niet onderdoen voor Jaap van Lagen. In de training waren we de snelsten, in de race zaten we er goed bij. Dat belooft veel voor de Pinksterraces, volgende week."

Ton Strous jr. nestelde zich in de beginfase van de race achter de kopgroep van vier, hij reed vrij 'eenzaam' op de zesde plaats. "Helaas maakte ik in de race twee foutjes, waardoor ik iets terugviel", blikte de 16-jarige coureur terug. "Ik kwam in de slotfase terecht in een groep van vier, waar net zo fel werd gestreden als aan de kop van het veld. In iedere ronde veranderen onze posities vele keren. Helaas duurde de race voor mij net een ronde tekort, anders had ik Christiaan Jorissen voor mij nog kunnen passeren. Nu zat er niet meer in dan de zevende plaats."

Volgende race: 20 mei, Circuit Park Zandvoort
Uitslag Van Uitert Formule Ford, 11 mei, Spa-Francorchamps (B):
1. Jaap van Lagen Mygale 2001 25:47.167

2. Tristan te Pas Mygale 2002 op 0,349

3. Xavier Maassen Mygale 2002 op 5,498
7. Ton Strous jr. Mygale 2002 op 27,800

Stand Benelux-kampioenschap na drie races:

1. Jaap van Lagen 64, 2. Xavier Maassen 43, 3. Tristan te Pas 36, 6. Ton Strous jr. 10.

Voor de redactie: Meer informatie wordt u graag verstrekt door Gert Valkenburg, telefoon (06) 53 17 17 78

Deel: ' Wederom champagne voor Geva Racing-coureurs '
Lees ook