Botanische Tuinen Universiteit Utrecht


Persberichten

Op deze pagina treft u de persberichten van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht aan. Het tekst- en beeldmateriaal is rechtenvrij. Wilt u bij gebruik van beeldmateriaal de naam van de fotograaf vermelden?
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de voorlichter van de Botanische Tuinen, mw.drs. Akkie Joosse, tel. 030-2537787, e-mail a.j.joosse@bio.uu.nl.

Dagbladen

Fotowedstrijd 75-jarig Von Gimborn Arboretum

De Vier Seizoenen

In 2000 is het 75 jaar geleden dat inktfabrikant Von Gimborn opdracht gaf tot de aanleg van een `tuin annex arboretum'. Het is nu een 27 ha. groot arboretum van wereldfaam. Rondom dit jubileum organiseren de Utrechtse Botanische Tuinen tal van activiteiten waaronder een fotowedstrijd onder de titel `De vier seizoenen'. De BotanischeTuinen nodigen natuurgenieters, bomenliefhebbers, fotografen en andere belangstellenden uit de betovering van de seizoenen in het Arboretum vast te leggen in foto's en mee te dingen naar de prachtige prijzen.

Een tuin voor alle seizoenen

Wie er oog voor heeft zal keer op keer onder de betovering komen van de vier seizoenen in het Arboretum met zijn veelheid aan inheemse en exotische bomen en struiken. Het voorjaar met zijn ontelbare tinten groen en de pracht van de bloeiende rododendrons; de lome schoonheid van een zomernamiddag als alles stil lijkt te staan in de warmte en het kleurenpallet vol en diep is; de stille schoonheid van een mistige herfstmorgen met een bedauwd spinneweb tussen de dieprode bladeren van de Esdoorns en het onverwachte spel van structuur en vorm als de bladeren gevallen zijn in de winter, de rustperiode in het park......Wij zijn ervan overtuigd dat u veel plezier zult beleven aan het kijken en fotograferen in deze bijzondere tuin.

Prachtige prijzen

Voor de deelnemers zijn er mooie prijzen te winnen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een 4-daagse Tuinenreis voor twee personen naar Wales, een Tuinenweekend in eigen land of Intratuin kadobonnen? Daarnaast zijn er ieder seizoen nog kleinere prijzen te winnen zoals jaarabonnementen op het tijdschrift `Bloemen en planten' en de CD's `Vaste Planten voor elke plek' en `De mooiste combinaties van eenjarigen'. Alle seizoensgenomineerden (10 per seizoen) ontvangen bovendien een jaarkaart die niet alleen voor het Von Gimborn Arboretum geldig is, maar ook voor de prachtige tuin in Utrecht, Fort Hoofddijk.

Tentoonstelling

Per seizoen worden 10 foto's genomineerd, die dan de rest van het jaar in de tuin te zien zijn. Aan het eind van de wedstrijd maken de Botanische Tuinen van de prijs winnende foto's een tentoonstelling die o.a. te zien zal zijn in het Gemeentehuis in Doorn en Fort Hoofddijk in Utrecht.

Meedoen?

Een folder met alle voorwaarden voor deelname kunt u op opvragen via telefoonnummer 030-2531826. De sluitingsdatum voor het winterseizoen is 1 maart. U kunt ieder seizoen opnieuw inzenden en maakt steeds kans op een van de prijzen. Wint u niet, dan heeft u in ieder geval kunnen genieten van dit bijzondere park.

Het Von Gimborn Arboretum vindt u aan de Vossensteinsesteeg 8 in Doorn. Het is het hele jaar dagelijks geopend van 8.30-16.00 uur (in het weekeinde vanaf 10.00 uur). Tijdens de zomerperiode, 1 mei -1 oktober is het park in het weekeinde tot 17.00 uur geopend.


Maandbladen

16 november 1999

Winterwandeling Von Gimborn Arboretum

IJsbloemen en sneeuwklokjes

Winter en bloemen zijn nou niet direct een logische combinatie voor de meeste mensen. Toch zijn er ook in de winter veel bloemen te vinden als je weet waar je moet zoeken. En dat weten de gidsen in het Von Gimborn Arboretum. Ze laten u 13 februari graag meegenieten van de winterbloeiers die het Arboretum rijk is.

Als u in de winter door het Arboretum loopt, kan het u overkomen dat u steeds een vlaag van een heerlijke geur opvangt. Alleen, waar die vandaan komt, is moeilijk te vinden. Tien tegen een dat het hier om een groepje Sarcococca gaat. Deze heestertjes verstoppen hun bloemen bijna onder het blad, maar hun geur is al van meters ver te ruiken. Ook zeer de moeite waard voor uw neus is het Meloenboompje en wat dacht u van de verschillende soorten Toverhazelaars die hun bloemenpracht op de nog kale takken tentoonstellen?

Kortom er is genoeg te zien en te beleven in de winter. Op 13 februari bent u van harte welkom om al dit moois onder begeleiding te bekijken en beruiken. Om 11.00 en 14.00 uur staan de gidsen voor u klaar bij de ingang van het Von Gimborn Arboretum in Doorn.
Natuurlijk bent u ook op andere dagen van welkom om op eigen gelegenheid op onderzoek uit te gaan.

Informatie

Het Arboretum vindt u aan de Vossensteinsesteeg 8 in Doorn (zijwegt van de Driebergse straatweg). In het weekeinde geopend van 10.00-17.00 uur. Bereikbaar met buslijn 50 of 55 vanaf station Driebergen. Toegangsprijs f. 3,-, kinderen tot 12 jaar gratis.

2 december 1999

Opening nieuwe publieksseizoen Fort Hoofddijk

Orchideeëndokters in Botanische Tuinen

26/27 februari luiden de Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk het nieuwe publieksseizoen in met een weekend in het teken van orchideeën: een prachtige show van bloeiende orchideeën, dialezingen, demonstraties en verkoop en natuurlijk de inmiddels beroemde Orchideeëndokters. Speciaal voor deze gelegenheid is het publiek van harte welkom in de Orchideeënkassen die normaal gesloten zijn. Ook daar zijn deskundigen aanwezig om uitleg te geven.

Orchideeën behoren misschien wel tot de meest aansprekende bloemen van de wereld. En er zijn zoveel verschillende soorten dat er voor iedereen wel iets bij zit.
Hoewel orchideeën vaak lang mooi blijven, houden ook zij een keer op met bloeien. Veel mensen weten dan niet goed wat ze met de plant moeten. Deze twee dagen staan er specialisten klaar om bezoekers met raad en daad bij te staan. Als er echt niets meer aan te doen is, kan men ter plekke voor vervanging zorgen. Uiteraard voorzien van advies en het juiste kweekmateriaal.

Orchideeëncollectie

Tijdens deze twee dagen hebben de bezoekers ook de unieke kans de orchideeëncollectie van de Tuinen te bezichtigen. Deze collectie is slechts eenmaal per jaar tijdens het Orchideeënweekend toegankelijk voor het publiek.
Medewerkers van de Tuinen en de Orchideeënvereniging 't Gooi geven ook hier tekst en uitleg. Het is een mooie kans om eens een aantal bijzondere soorten bij elkaar te zien. Van de mooiste bloeiende soorten is een show te zien.
Verder zijn er demonstraties zaaien en oppotten en zijn er doorlopend dialezingen over het kweken van orchideeën en orchideeën in het wild.

Informatie

Het Orchideeënweekend vindt plaats in het Kassencomplex van de Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. De toegangsprijzen bedragen f. 7,50 voor volwassenen, f. 5,- voor houders van een Pas 65 en U-pas. Kinderen tot 12 jaar betalen f. 2,50 en een MJK-kaart is geldig.
De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijn 12 (halte Botanische Tuinen) en 11 (alleen op zaterdag). Voor meer informatie kunnen belangstellenden de informatietelefoon van de Tuinen bellen: 030-2535455 of de Web-pagina raadplegen: www.bio.uu.nl/botgard.

Wegens succes herhaald:

Kinderactiviteiten Botanische Tuinen

15 Maart gaan de kinderactiviteiten in de Utrechtse Botanische Tuinen weer van start met de eerste Kindermiddag van het seizoen. Tot en met september is er iedere derde woensdag van de maand een spannende doemiddag voor kinderen tot 12 jaar. Steeds komen andere onderwerpen aan bod. Behalve Kindermiddagen organiseren de Tuinen ook een Paaspuzzeltocht (23/24 april) en een speciaal Herfstvakantieprogramma voor kinderen in oktober.

De Kindermiddagen zijn bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De kinderen worden tussen 13.45 en 14.00 uur verwacht bij de hoofdingang van de Tuinen aan de Budapestlaan 17 in Utrecht (Universiteitscentrum De Uithof). Ouders kunnen hun kroost om ongeveer 16.00 uur weer ophalen bij de ingang. De toegangsprijs voor de Kindermiddagen is f. 5,-, inclusief materiaal, limonade en iets lekkers. Om zeker te zijn van een plaatsje, is het verstandig de kinderen van te voren op te geven: tel. 030-2531890. De normale toegangsprijs is f. 7,50 voor volwassenen en f. 2,50 voor kinderen.

Voor meer informatie over de diverse activiteiten kunnen belangstellenden de informatietelefoon bellen: 030-2535455. Een overzicht van alle activiteiten is tevens te vinden op Internet WWW.bio.uu.nl.

Deel: ' Wedstrijd fotografie Botanische Tuinen Universiteit Utrecht '
Lees ook