Ingezonden persbericht


Grand Prix pers service ter attentie van (motor)sportredactie

29-6-2002; Betreft wedstrijdverslag wegrace Grand Prix 72e Gauloises Dutch TT Assen

HARU AOKI (6E) SNELT NAAR BESTE SEIZOENSRESULTAAT IN TWEEDE THUIS GRAND PRIX

JARNO JANSSEN BAALT VAN ALWEER EEN MISLUKTE START

KAPOTTE ONTSTEKING VELT RAYMOND SCHOUTEN STUART VOSKAMP FRAAI 9E IN EK-250 RACE

De Gauloises Dutch TT was er dit jaar weer één om in te lijsten: géén regen op de wedstrijddag en ruim 102.000 racefans die het vernieuwde TT Circuit Assen omzoomden. In totaal trok de 72e editie van de Dutch TT een kleine 150.000 toeschouwers in 4 dagen, die met volle teugen genoten van het 5-sterrenprogramma op de traditionele laatste zaterdag in juni, waarop maar liefst 4 coureurs uit de renstal van het DeGraaf Grand Prix en Junior Team in actie kwamen. Ex-tweevoudig 125cc wereldkampioen Haruchika Aoki profiteerde volop van de twee extra testdagen die hij begin juni op het nieuwe race-asfalt maakte, met een prachtige 6e plaats in de 250cc race, zijn beste seizoenprestatie tot nu toe. Teammaat Jarno Janssen kwam na een jammerlijk mislukte start in een inhaalrace nog even in het gras, en moest genoegen nemen met een 18e plaats. Het jonge 17-jarige talent Raymond Schouten kende geen geluk bij zijn Grand Prix-debuut. De wildcardrijder uit het DeGraaf Junior Team zag een prima race vroegtijdig verloren gaan toen een kapotte ontsteking hem uit de strijd wierp. Stuart Voskamp (Naaldwijk) kreeg als 2e rijder uit het DeGraaf Junior Team een start in de race voor het Europees Kampioenschap, waarin hij voor eigen publiek een hele fraaie 9e plaats pakte, goed voor 7 EK-punten.

Zo goed als Haruchika Aoki uit de startblokken kwam, zo n pech had Jarno Janssen weer bij die cruciale openingsfase van de race. Ik kwam niet knap weg. Ik snap er niets van. Bij 9 van de 10 starts gat het niet goed. Ook bij de proefstarts die ik maak niet. En als het dan een keer goed gaat denk je het euvel gevonden te hebben, maar wil het een keer later toch weer niet lukken. Of het vermogen, compressie of afstelling is, of dingen die ik zelf niet goed doe, dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat het juist tijdens deze TT weer niet goed ging. Ik kwam achter in het veld door en verloor bijna 10 plaatsen vanaf mijn fraaie 16e startplaats. Ik baalde stevig en was gebrand op een inhaalrace. Maar daarin blokkeerde ik een keer mijn achterwiel toen ik te laat in de remmen ging voor de Geert Timmer-bocht. Daarbij kwam ik naast de baan en bleef er gelukkig opzitten, maar verloor ik wel weer 6 zojuist teruggepakte seconden. Ik wist me daarna nog tot de 18e plaats terug te vechten, maar het gat naar de laatste mannen die om de WK-punten streden was te groot. Het deed me goed dat ik het gat naar Vincent, die ook op een productie Honda rijdt, zo dichtreed. Dat sterkt me voor de 9 GP s die nog komen. En misschien komen de speciale onderdelen al wel voor de volgende GP binnen, die van Donington Park op 14 juli. Anders zullen er zeker een week later (21 juli) voor de Duitse GP op de Sachsenring zijn , kijkt Janssen alvast hoopgevend vooruit.

Haruchika Aoki reed een wereldrace in Assen, zijn 2e thuis Grand Prix in de 4 jaar dat hij uitkomt in het Nederlandse team van Arie Molenaar en Hans Spaan. Het ging echt heel erg goed. De verregende 2e trainingsdag gaf me voordeel, omdat wij hier al 2 dagen getest hadden. Maar ook de Honda is na de test, vorige week in Japan, verbeterd. Ik had zelfs even kanswen op een podiumplaats, maar moest toch mijn meerdere erkennen in Rolfo, Porto en Nieto. Maar dat ik zo dicht bij de Top 3 uit de WK-stand kon blijven, geeft aan dat de stijgende lijn er nog steeds in zit. Dat belooft wat voor de GP s die nog gaan komen , aldus Aoki, die zijn waardering voor het werk van zijn team en monteurs ook niet onder stoelen of banken stak.

Deel: ' Wedstrijdverslag Dutch TT - DeGraaf Grand Prix Team '
Lees ook