Ingezonden persbericht

Paardentram, valkenier, trilveen en labkar

WEEK VAN HET LANDSCHAP IN HET ILPERVELD TE LANDSMEER

De Twaalf Provinciale Landschappen organiseren van zaterdag 22 t/m zondag 30 september voor de 21e keer de Week van het Landschap. Op 12 locaties in Nederland zijn natuurgebieden opengesteld en worden bijzondere activiteiten georganiseerd. In Noord-Holland concentreren de activiteiten zich in het Ilperveld, Kanaaldijk 32a bij Landsmeer. Was het Ilperveld altijd al een bezoek waard, nu is dat helemaal het geval. Want in het centrale deel van het Ilperveld is eenmalig een wandeling uitgezet, dwars door de weilanden, door rietvelden en zelfs over trilveen. Gezien het aanbod van activiteiten rekent Het Noord-Hollands Landschap op een groot aantal bezoekers.

Veel mensen verbazen zich over de rust, het landelijke karakter en de uitgestrektheid van het Ilperveld. En dat op slechts enkele kilometers van Amsterdam. Het gebied heeft tal van bijzonderheden. Denk alleen maar aan het vleesetende plantje zonnedauw, de indrukwekkende bruine kiekendief jagend boven de rietvelden, de ruige Soay-schapen, de talloze slootjes, de zeshonderd eilandjes en de laatste vaarboeren van Noord-Holland. Het trilveen is een verhaal apart. Voor de winning van turf is ooit een fijnmazig patroon van slootjes gegraven. Deze zijn nu dichtgegroeid, maar slechts met een dunne laag plantenwortels en veenmos. Over dit trilveen heeft Het Noord-Hollands Landschap een eenmalige wandelroute uitgezet. Het lopen over trilveen is een ware belevenis. Een pontje brengt u naar het startpunt.

Deze unieke wandeling is één van de hoogtepunten van de Week van het Landschap. Maar er is veel meer. Om te stimuleren dat mensen met het openbaar vervoer komen rijdt er een paardentram, op de zondagen geeft een valkenier een demonstratie, er zijn vaarexcursies door het gebied, men kan zelf roeien, kinderen kunnen lekker aan de slag met schepnetjes en aquaria op het Ilperpad en er is een natuurmarkt rond het Bezoekerscentrum.

De Week van het Landschap is open in de weekeinden van 10.00 tot 17.00 uur en maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur. De meeste activiteiten zijn gratis.

Activiteiten overzicht

Gratis Paardentram
Speciaal voor de Week van het Landschap zal er een gratis paardentram rijden, voortgetrokken door enkele Friese paarden. De paardentram rijdt op 22, 23, 29 en 30 september van 10.00 uur - 17.30 uur. Wij raden u dan ook aan met openbaar vervoer te komen. U kunt vanaf Amsterdam CS of Purmerend de bussen 100, 107, 110, 111 of 114 nemen. Stap uit bij halte Het Schouw en steek de straat over. Vervolgens loopt u 200 meter in noordelijke richting en neemt u het pontje over Het Noordhollandsch Kanaal. Hier vandaan vertrekt de paardentram ongeveer elke 15 minuten.

Wandelen over trilveen
Speciaal voor deze week is er een 3 km lange wandelroute uitgezet over het trilveen en langs de Soay-schapen. Met een pontje wordt u aan land gebracht alwaar u de wandeling kunt beginnen. Vergeet niet uw laarzen mee te nemen.

Vaartochten en roeien
Op zaterdag en zondag worden er gedurende de hele dag vaarexcursies gegeven. Ze starten elk heel uur. Van maandag t/m vrijdag starten de vaartochten om 14.00 uur. De vaartocht kost f 5,- voor niet-beschermers. Voor beschermers van De Landschappen is de vaartocht gratis. Voor de vaartochten dient u zich wel aan te melden, want vol is vol. Dit kunt u doen door te bellen met de InformatieWinkel Noord-Hollands Landschap, telefoon 0251-362 762. Ook roeiend kunt u het Ilperveld verkennen. De roeiboot kunt u tijdens de Week van het Landschap voor f 5,- lenen (beschermers gratis). Wel is het nodig ze van tevoren te reserveren via onze InformatieWinkel, telefoon 0251-362 762.

Fietsen rond Ilperveld en Twiske
Vanuit het Bezoekerscentrum Ilperveld is er een fietsroute uitgezet rond het Ilperveld en door een deel van het Twiske. Neem zelf een fiets mee, routebeschrijvingen zijn gratis verkrijgbaar.

Valkenier
Op zondag 23 september en zondag 30 september zal er een valkenier aanwezig zijn in het Ilperveld. Er wordt een buitendemonstratie gehouden waarbij circa 3 vogels (bijvoorbeeld havik en buizerd) in vrije vlucht te zien zijn. Op 30 september zijn er ook oehoes te bewonderen. De oehoe is een van de grootste uilensoorten.

Streekproducten
In en om het bezoekerscentrum staan diverse kraampjes waar u allerhande streekproducten kunt verkrijgen. Denk aan appelsap en honing. Ook kan men leuke cadeautjes uit onze InformatieWinkel kopen. Hier zijn ook enkele presentaties van organisaties die actief zijn in en rond het Ilperveld.

Zelf aan de slag op het Ilperpad
Achter het bezoekerscentrum leent het Ilperpad (een natuurpad) zich prima voor een wandeling. Hier zijn elementen van het Ilperveld op een beloopbaar stukje bijeen gebracht. Aan het eind van dit pad staat een observatiehut. Verrekijkers kunt u lenen in het bezoekerscentrum. Het Ilperveld is sinds juli van dit jaar voorzien van een labkar. Pincetten, petrischaaltjes, microscopen en schepnetjes zijn enkele instrumenten die te vinden zijn in de laboratoriumkar. Met deze kar kunt u met uw kinderen grond onderzoeken, planten determineren, vogels herkennen, braakballen pluizen, insecten en waterdiertjes zoeken en onderzoek doen aan het weer en het water.

Expositie in Bezoekerscentrum
In het bezoekerscentrum verzorgt de Kunstvereniging Purmerend een expositie met werk van haar leden. De meeste werken zijn gemaakt in het Ilperveld.

Workshop fotografie en nachtvlinders
Fotograaf Jan Rijnders geeft op woensdag 26 september een workshop Landschapsfotografie. De theorie wordt gegeven van 10.00 tot 11.00 uur, de praktijk komt tijdens een vaartocht van 11.00 tot 13.00 uur. De kosten zijn f 25,- p.p.. Reserveren is nodig (tel 0251-362 762). Ook op woensdag geeft beheerder Nico Dekker een inleiding over nachtvlinders. Vervolgens worden er nachtvlinders gevangen met een speciale lamp en een wit doek. Tevens wordt er met lokstof gewerkt. De avond begint om 20.00 uur, het einde is afhankelijk van het weer. Kosten f 7,50 voor leden f 12,50 voor niet-leden. Ook hier geldt reserveren is nodig.

Routebeschrijving naar Ilperveld
Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32a, Landsmeer Openbaar Vervoer Het bezoekerscentrum ligt aan de westkant van het Noordhollandsch Kanaal, tegenover het dorpje Watergang. Met het openbaar vervoer is het Ilperveld bereikbaar met Connexxion-bussen vanuit Amsterdam en Purmerend. Zo stopt buslijn 100 in Het Schouw. Neem daar de pont en wandel 1700 meter naar het noorden. In de weekeinden rijdt de paardentram. Info openbaar vervoer: 0900-9292.
Met de fiets Vanuit Amsterdam en vanuit Purmerend is het heerlijk fietsen aan de westzijde van het Noordhollandsch kanaal.
Met de auto Landsmeer is met de auto makkelijk te bereiken vanaf de ringweg rond Amsterdam (A10) afslag Landsmeer, in het centrum van Landsmeer rechts de Van Beekstraat in (bij ABN AMRO). De weg vervolgen en bij het kanaal linksaf. Na 1700 meter vindt u aan uw linkerhand het bezoekerscentrum Ilperveld. Natuurlijk kan men ook de pontjes nemen over het Noordhollandsch Kanaal bij het Schouw of in Ilpendam.
Wij raden u echter aan met Openbaar Vervoer te komen, gezien het beperkte aantal parkeerplaatsen.

Reserveren en nadere informatie over de Week van het Landschap Bel de InformatieWinkel tijdens kantooruren of op zaterdag. Het telefoonnummer is: 0251-362 762 of 0251-362 763.


Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met de voorlichter van Het Noord-Hollands Landschap, Johan Stuart, 0251-362 747 of mobiel 06-53129644 of met Peggy Rolvink, organisator van de Week van het Landschap, 0251-362 749.

Deel: ' Week van het landschap in het Ilperveld te Landsmeer '
Lees ook