Persbericht Amsterdam Exchanges


26 Feb 1999 Weekbericht agrarische termijnmarkt Amsterdam Exchanges

De agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges kende de afgelopen handelsdagen twee tegengestelde bewegingen. De prijzen voor aardappeltermijncontracten gingen flink omhoog. In deze markt leeft nog steeds lange termijn-optimisme.
De varkenstermijnmarkt kreeg juist te maken met prijsdalingen. Dit was onder andere een reactie op de uitspraak van de rechtbank over de saneringsmaatregelen die de overheid in de varkenssector wilde doorvoeren.

De prijs voor aardappeltermijncontracten met leveringsmaand april 1999 steeg in de afgelopen verslagperiode met 10,36%. Noteerde dit contract vorige week donderdag nog 28,55 euro, deze donderdag was dit gestegen tot 30,90 euro. Leveringsmaand juni kende een nog grotere prijsstijging. Donderdag ging dit contract voor 34,05 euro van de hand; vorige week moest voor leveringsmaand juni 'slechts' 29,80 euro worden betaald. Over vijf dagen bekeken, ging de prijs 14,26% omhoog. De totale omzet op de aardappeltermijnmarkt was 1.400 contracten. De omzetpiek werd woensdag bereikt. Die dag gingen 444 contracten om. De aardappeloptiemarkt kende een rustige week.

Op de varkenstermijnmarkt werden totaal 580 contracten verhandeld. De open posities namen met 160 contracten toe en kwamen uit op bijna 1.900 contracten. Het varkenstermijncontract met leveringsmaand april moest 6,02% terug in vergelijking met de vorige slotnotering. Dit contract kostte bij het luiden van bel afgelopen donderdag 0,75 eurocent. De vrijdag daarvoor noteerde leveringsmaand april nog 0,788 eurocent.
Beleggers met interesse voor het contract met leveringsmaand maart betaalden vorige week donderdag 0,78 eurocent. Deze week zakte de prijs 0,04 eurocent en sloot op 0,74 eurocent.

De agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges kende in de periode van 19 tot en met 25 februari een omzet van 2.150 contracten.

© Amsterdam Exchanges / Pers & Public Affairs

Deel: ' Weekbericht agrarische termijnmarkt Amsterdam Exchanges '
Lees ook