Persbericht Amsterdam Exchanges


01 Apr 1999 Weekbericht agrarische termijnmarkt Amsterdam Exchanges

Eerste aanzeggingsdag aardappels zorgt voor hoge omzet Ondanks het feit dat deze verslagperiode maar vier handelsdagen telde, waren er, met name op de aardappeltermijnmarkt, flinke omzetten. Dit kwam door de eerste aanzeggingsdag voor de levering van aardappels, op vrijdag 26 maart. Deze dag werden 1.020 termijncontracten verhandeld. Ook dinsdag gingen behoorlijk veel contracten om, waardoor de totale omzet in aardappelcontracten voor de afgelopen vier handelsdagen uitkwam op ruim 2.600 contracten.
Het aantal openstaande posities daalde van 3.470 naar 2.660. De slotnoteringen voor aardappeltermijncontracten gingen deze week iets omlaag. Het contract met leveringsmaand april bijvoorbeeld, ging omlaag van 28 euro naar 27,20 euro. Ook het juni-contract kende een licht lagere slotnotering: 30,70 euro, tegen een slot van 31,10 euro in de vorige verslagperiode.

Na een periode van relatief stabiele prijzen voor varkenstermijncontracten, gingen de slotnoteringen voor de diverse contracten deze week duidelijk omhoog. De grootste stijging kwam tot stand voor het contract met leveringsmaand april. Noteerde dit contract aan het eind van de vorige verslagperiode nog 0,78 eurocent; deze week kende dit contract een slotnotering van 0,820 eurocent (een winst van 5,13%).
Voor varkenscontracten met leveringsmaand mei kwam een slot van 0,89 eurocent in de boeken. Het juni-contract ging in de richting van een slot van 1 euro, maar sloot uiteindelijk iets daaronder: 0,910 eurocent.
Op de varkenstermijnmarkt werden totaal 460 contracten verhandeld. De meeste belangstelling van beleggers ging uit naar het april-contract.

Inclusief de handel in aardappelopties en het termijncontract op biggen gingen op de agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges 3.170 contracten om.

© Amsterdam Exchanges / Pers & Public Affairs

Deel: ' Weekbericht agrarische termijnmarkt Amsterdam Exchanges '
Lees ook