Persbericht Amsterdam Exchanges


28 May 1999 weekoverzicht agrarische termijnmarkt

Slotnotering varkenstermijncontracten omhoog

Op de varkenstermijnmarkt van Amsterdam Exchanges gingen de prijzen voor de diverse contracten omhoog. Het contract met leveringsmaand juni sloot de vorige verslagperiode op een prijs van 86,4 eurocent en werd in de loop van de week gestaag duurder. Donderdag noteerde het juni-contract 88,6 eurocent. Dit was een toename van 2,5 procent ten opzichte van vorige week. Ook het contract met leveringsmaand juli ging 2,5 procent in prijs omhoog. Dit contract sloot de week op een prijs van 89 eurocent.
De handel op de varkenstermijnmarkt resulteerde in een omzet van 1.020 contracten over een periode van vier handelsdagen. Vooral donderdag waren beleggers in termijncontracten op varkens actief. Deze dag werden ruim 400 contracten verhandeld. Zoals de afgelopen weken vaker te zien is geweest, was ook in deze periode het juni-contract het meest in trek.
De aardappeltermijnmarkt kende een dalend prijsverloop. Het aardappelcontract met leveringsmaand juni noteerde afgelopen vrijdag 23,40 euro. Vanaf dinsdag moest dit contract verder inleveren en sloot de week op een prijs van 22,40 euro; een verlies van 1,20 euro (5,1 procent). Aan het begin van dit jaar noteerde leveringsmaand juni nog rond de 35 euro.
Het contract met leveringsmaand april 2000 kwam op woensdag voor het eerst sinds een tijd onder een slot van 12 euro. Donderdag herstelde de prijs zich niet waardoor voor levering april 2000 een week-slotnotering van 11,90 euro in de boeken kwam. Dit was een verlies van 20 eurocent ten opzichte van het vorige week-slot. De dagomzetten in aardappeltermijncontracten bewogen tussen een hoogste omzet van 326 en een laagste omzet van 226 contracten. Dit betekende een totaal van 1.123 termijncontracten op aardappels. Afgelopen vrijdag expireerden de mei-opties. De meeste handel in opties vond dan ook die dag plaats. Na vrijdag werd het rustiger in de aardappeloptie-handel.
Inclusief het termijncontract op biggen bedroeg de omzet op de agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges 2.280 contracten.

© Amsterdam Exchanges / Marketingcommunicatie

Deel: ' Weekoverzicht agrarische termijnmarkt '
Lees ook