Ingezonden persbericht


Wegraces op TT Circuit Assen brengen spanning en sensatie

Drieduizend koppig publiek geniet van spannende races

TT CIRCUIT ASSEN - De drieduizend toeschouwers die zondag naar het TT Circuit Assen waren afgereisd hebben met volle teugen genoten. Ze zagen in enkele klassen, zoals de 125cc en de Supersport, enorm spannende wedstrijden. Winnaar in de Supersport werd de Spaanse topper Pere Riba. In de 250cc zegevierde Jarno Janssen uit Helenaveen. Ondanks veel schuivers verliepen deze wedstrijden, de vijfde ONK-races in een serie van acht, zonder grote ongevallen. Het was voor de organiserende Stichting Motorwegraces Assen een bijzonder evenement, want bij de organisatie van het evenement werd opgetrokken met het Verkeerspark Assen. Door middel van een gecombineerde entreekaart voor het gehele zin, kon zowel de motorraces, als het Verkeerspark worden bezocht. Er werden 400 combinatiekaarten voor het gehele gezin verkocht, volgens de organisatie een succes.

125cc

Ongekend spannend was de strijd in de 125cc. Lange tijd was er een groep van vijf rijders die als aan een touwtje over het circuit ging. Patrick Lakerveld toonde zich de meest stabiele rijder en eindigde als eerste. Maar voordat hij over de finish was, gebeurde er van alles in de kopgroep. Het venijn zat vooral in de staart van de race. Ruim réén ronde voor het einde kon Ronnie Timmer (Schelluiden) de strijd niet meer volhouden. Hij was te gretig bij het insturen van de Nationale Bocht en schoof uit de kopgroep het gras op. De val liep voor hem overigens goed af, want Timmer kon de strijd hervatten, maar had bijna een halve minuut op de kopgroep verloren. Een ronde later (de laatste van de wedstrijd) was het een andere rijder uit de kopgroep - Raymond Schouten (Waardhuizen) - die zich ook verstuurde bij het ingaan van de Nationale Bocht. Hij klom overeind, maar verder rijden kon niet meer. Daardoor was het voor Patrick Lakerveld niet meer zo moeilijk om de zege voor zich op te eisen. Hij eindigde met bijna drie seconden voorsprong op Harold de Haan (Hattum) en Wilhelm van Leeuwen (Heerde).

250cc

Ongenaakbaar was hij, Jarno Janssen (Helenaveen). De rijder van Arie Molenaar Racing liet zien dat hij niet voor niets lijstaanvoerder is in de strijd om het Europees kampioenschap wegrace. Het gat wat Janssen na de start sloeg was ruim voldoende om de overige ronden zonder al te veel zorgen tegemoet te zien. Achter zijn rug werd echter enorm geknokt. Daarbij was het regerend Neerlands kampioen Henk van de Lagemaat (Everdingen) die alles op alles moest zetten om Jaap Hoogeveen (Smilde) en Rob Filart (Manderveen) van zich af te houden. Jaap Hoogeveen had de grootste moeite om in dit drietal het hoofd koel te houden. In de Nationale Bocht verremde de Yamaharijder zich en hij viel terug naar de negende plek. Terwijl Jarno Janssen de voorsprong geleidelijk uitbouwde was het Van de Lagemaat die afstand wist te nemen van zijn achtervolgers. Uiteindelijk eindigde Janssen met een voorsprong van acht seconden op Van de Lagemaat als eerste. Van de Lagemaat had op zijn beurt een voorsprong van tien seconden op Rob Filard. Met de tweede plaats in deze wedstrijd heeft Van de Lagemaat nu de leiding in het ONK alleen in handen. Zijn medelijstaanvoerder Jaap Hoogeveen is door de remfout die hem terugwierp naar de achtste plaats in de eindstand, gezakt naar plaats drie. Jarno Janssen klom door de winst op naar de tweede plek in de ONK-stand.

Supersport

Eigenlijk was Pere Riba, de sterke Spanjaard, het wel aan zijn stand verplicht om te winnen, maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Riba, uit het team Ten Kate wist te winnen, maar kreeg de winst in de schoot geworpen via zijn teammaat de Fransman Foret. Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Foret, die met miniem verschil aan de leiding ging, ten val in de Nationale Bocht, waardoor het voor Riba niet meer zo moeilijk was naar de overwinning te rijden. De tweede plaats kwam in handen van Wim Theunissen (Horssen), die een achterstand had van zeven seconden. Harry van Beek, de lijstaanvoerder in het ONK werd derde en zag Theunissen iets dichterbij komen. Toch heeft Van Beek (Wezep) nog een voorsprong van negen seconden.

Superstock

Sluw als hij is, wist Bert Klompmaker (Nieuw Weerdinge) de winst in de laatste ronde van de Superstockklasse veilig te stellen. In een van de snelste bochten van het circuit toonde Klompmaker dat hij een groot hart heeft en bij Meeuwenmeer pakte hij koploper Wim van Achter uit België. Voor Klompmaker betekende dit de eerste overwinning van het seizoen.

Supermono

Ook de strijd in de Supermono werd in de laatste fase beslist. Ben Mensink (Albergen) greep de winst voor George Hand uit Wormer, die op de streep een achterstand van amper twee seconden had.

Yamaha Aprilia

Gert Jan Kok (IJsselmuiden) van het Racing Team Drenthe ging er als een pijl uit een boog vandoor en bouwde in korte tijd een grote voorsprong op. Na twee ronden gereden te hebben, kwam Kok al met een voorsprong van 12 seconden op de achtervolgers door.

In de achtervolgende groep van drie was het erg spannend. Bas van der Heide (IJmuiden) wist de tweede plaats voor zich op te eisen en driehonderdste later ging Ferry Stoffer (Elspeet) over de streep. Op de vierde plek was het Allard Kerkhoven (Alphen) die zich lang handhaafde in het groepje van drie. Tegen het eind van de race kwam er enige ruimte tussen hem en Van der Heide en Stoffer, die ruim een seconde eerder over de streep gingen.

Yamaha R6

Hoewel de motorfietsen identiek zijn, waren er grote verschillen waar te nemen in de Yamaha R6-klasse. Robert de Vries uit Lelystad, telg van oud-coureur Henk de Vries, leidde van start tot finish in deze weinig enerverende race. De Vries had op de eindstreep een voorsprong van ruim acht seconden op Jean Paul Heindijk (Oss) en maar liefst negentien op Bob Withag (Borne) die derde werd.

Classics

Adrie de Ridder uit Terneuzen pakte in een overtuigende race de eerste punten voor het Nederlands kampioenschap in de klasse van de Classics. De motoren, splinternieuw nagebouwd van de oude racers, hielden het uitstekend, maar de onderlinge verschillen tussen de coureurs waren groot. Adrie de Ridder had nauwelijks tegenstand en eindigde met een voorsprong van bijna tien seconden op Jan Rademaker (Koudekerk a/d Rijn) en ruim tien seconden op Jan Frank Bakker (Mildwolda). Opvallend was de rentree van oud-Nederlands kampioen 80cc en 125cc, Bert Smit uit Stadskanaal. Hij werd op een Bultaco vijfde.Bovenstaand treft u een persbericht over de wedstrijden in het Open Nederlands kampioenschap wegrace, zondag op het TT Circuit Assen.

Nadere informatie: Fred Lubbers, perschef Stichting Motorwegraces Assen, tel. 06 23 23 96 99

Deel: ' Wegraces op TT Circuit Assen vol spanning en sensatie '
Lees ook