'Welcome to the Smiling Coast' naar Los Angeles


Nederlandse documentaire beleeft wereldpremière op PAFF 2016

AMSTERDAM, 20160126 -- De Nederlandse documentaire 'Welcome to the Smiling Coast: Living in the Gambia Ghetto' is geselecteerd voor het Pan African Film Festival (PAFF), het grootste zwarte filmfestival van Amerika. De film van regisseur Bas Ackermann en producent Emiel Martens beleeft haar wereldpremière op het festival, dat volgende maand van 4-15 februari plaatsvindt in Los Angeles.

Welcome to the Smiling Coast biedt een uniek inkijkje in het dagelijks leven van vijftien Gambiaanse jongeren die de eindjes aan elkaar proberen te knopen in de marges van de toerisme-industrie. Gambia is de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden als vakantiebestemming voor Europeanen op zoek naar zon, zee en sex. Sinds 2005 ontvangt het kleine West-Afrikaanse land meestal meer dan 100.000 bezoekers per jaar, veelal oudere blanke vrouwen, waardoor de Gambiaanse kustlijn ook wel de Costa del Sol van Afrika wordt genoemd.

De luxe die de toeristen genieten staat vaak in fel contrast met de mogelijkheden van de lokale bewoners, die soms letterlijk op een steenworpafstand van de toeristenhotels en -stranden in krottenwijken wonen. Sommige Gambiaanse jongeren zien de illegale oversteek naar Europa daarom als hun enige hoop op een beter leven. Welcome to the Smiling Coast toont op luchtige maar kritische wijze de alternatieve en vaak creatieve strategieën die Gambiaanse jongeren inzetten om te overleven. Ze vertellen openhartig over hun werkzaamheden, hun dromen en hun angsten, waarbij het uiteindelijk de vraag is of ze hun geluk in het buitenland gaan zoeken of hun eindbestemming toch thuis in Gambia weten te vinden.

Welcome to the Smiling Coast is de eerste lange documentaire van de Haagse filmmaker Bas Ackermann en Amsterdamse filmwetenschapper Emiel Martens. Ze maakten de film met een minimum aan budget, gefinancierd vanuit eigen gelederen en zonder enige vorm van subsidie. Ackermann: ‘Het idee ontstond zo’n acht jaar geleden, toen ik in Gambia ‘State of Mic’ opzette, een audiovisueel centrum om jongeren daar tot mediaprofessionals op te leiden. Enkelen van hen hebben ook als crewleden aan Welcome to the Smiling Coast gewerkt.’

Martens: ‘In tijden van eenzijdige en eenduidige beeldvorming, vooral rond de vluchtelingencrisis, proberen wij een meer menselijk en positief gezicht te geven van Afrika en Afrikanen. En tevens een kritische noot te plaatsen bij de werking en impact van westers toerisme. We zijn zeer vereerd dat onze film op PAFF, dat in de jaren ’90 door onder andere Danny Glover is opgezet, haar première mag beleven en we zijn hard bezig om hem ook op andere internationale filmfestivals te vertonen.’         

De precieze datum van de premièrevoorstelling van Welcome to the Smiling Coast is nog niet bekend, maar zal direct na bekendmaking online komen te staan op de website van de film: www.welcometothesmilingcoast.com. Ook selecties op andere filmfestivals zullen hier worden gepubliceerd. 


Deel: ' 'Welcome to the Smiling Coast' naar Pan African Film Festival in Los Angeles '
Lees ook