Welk archiefstuk wordt hét Stuk van het Jaar 2014?


ROTTERDAM, 20141022 -- Wat is het mooiste, meest bijzondere of vreemdste archiefstuk uit de Nederlandse collecties? Duizenden mensen hebben hun ‘Stuk van het Jaar’ gekozen. Tot en met zondag 26 oktober 2014 kan er nog gestemd worden op www.stukvanhetjaar.nl. Woensdag 29 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

De archiefstukken

49 archieven hebben een stuk ingezonden voor de landelijke verkiezing. Wie wordt de favoriet van het publiek? Is het een aangrijpende foto uit de Eerste Wereldoorlog, een ontroerende gebeurtenis in een dagboek uit de 18de eeuw of een vertederende liefdesbrief? Sommige stukken zijn van nationaal historische waarde, andere vallen op door hun vormgeving, weer andere door hun persoonlijke karakter. Wat deze stukken bindt, is dat ze kleur geven aan onze nationale geschiedenis. Hieronder staan 3 inzendingen. Alle stukken zijn te vinden op www.stukvanhetjaar.nl.

All you need is love - Tresoar

Bedankt Theo van Gogh - Stadsarchief Amsterdam

Dierenvriend in oorlogstijd - Nationaal Archief

Internationale aandacht voor de verkiezing

Niet alleen in Nederland, maar ook over de grenzen heen is er aandacht voor de verkiezing. In onder andere Scandinavië, Australië, Engeland en Frankrijk wordt Stuk van het Jaar met belangstelling gevolgd. Zo schrijft Cotswold Archaeology: “Good luck to all and we'll be watching with interest!” Een andere reactie komt uit Denemarken: "Great Dutch idea Record of the Year".

Over Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar is het online publieksevenement van de Nederlandse archieven in de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit jaar is ‘Vriend & Vijand’. Suzanna Jansen, schrijfster van onder meer Het pauperparadijs, opende de verkiezing op 1 oktober. Stemmen is mogelijk tot en met zondag 26 oktober. Op 29 oktober om 16.00 uur wordt de winnaar bekendgemaakt in het Stadsarchief Rotterdam. 


Deel: ' Welk archiefstuk wordt hét Stuk van het Jaar 2014? '
Lees ook