Wereld Aids Dag: Rouwende knuffels op Museumplein


STOP AIDS NOW! voert actie voor kinderen met hiv in Afrika

AMSTERDAM, 20131128 -- STOP AIDS NOW! voert op zondag 1 december - Wereld Aids Dag - actie voor 2,6 miljoen kinderen met hiv die nog geen behandeling met hiv-remmers krijgen. Op het Amsterdamse Museumplein rouwt zondag een reusachtige knuffelbeer van acht meter naast een symbolisch graf. Met de actie roept STOP AIDS NOW! op om kinderen met hiv de levensreddende behandeling te geven die ze nodig hebben. Van hen leeft negentig procent in Afrika. Sinds de start van de epidemie zijn 4,8 miljoen kinderen overleden aan de gevolgen van aids, vaak zonder test of medicijnen.

STOP AIDS NOW!-ambassadeurs Angela Groothuizen en Nicolette Kluijver leggen knuffels om het graf dat symbool staat voor alle kinderen die in 2013 overleden aan de gevolgen van aids. Deze week zijn door heel Nederland duizenden rouwende knuffels opgedoken. De knuffels dragen een label met de boodschap: “Ieder jaar verliezen 160.000 knuffels in Afrika hun vriendje aan de gevolgen van aids. Zonder behandeling wordt de helft van alle kinderen met hiv in Afrika niet ouder dan twee jaar.”
 
Er moet meer geïnvesteerd worden in de behandeling van kinderen met hiv. “Het testen en behandelen van kinderen blijft sterk achter bij volwassenen. STOP AIDS NOW! wil dat veel meer kinderen de juiste behandeling krijgen én houden”, zegt directeur Louise van Deth van STOP AIDS NOW! “Kinderen met hiv hebben recht op een toekomst.”

Hiv van moeder op kind
Veel moeders met hiv worden behandeld tot aan de geboorte van hun kind (64%). Daarna raakt een deel van de moeders de gerichte hiv-zorg weer kwijt. De helft van de baby’s met hiv raakt geïnfecteerd tijdens de zwangerschap  of bij de geboorte. De andere helft van de baby’s met hiv heeft de infectie daarna opgelopen, via borstvoeding. In baby’s ontwikkelt aids zich veel sneller dan in volwassenen. Zonder behandeling sterft de helft van alle kinderen voor hun tweede verjaardag.

Helft testresultaten verloren
Tijdig testen is een belangrijke eerste stap op weg naar succesvolle behandeling van kinderen. Nu wordt slechts 24% van de baby’s in Afrika die worden geboren uit moeders met hiv getest. In deze groep bereikt slechts de helft van de testresultaten de ouders of verzorgers, zodat veel baby’s nooit onder behandeling komen.

80% kinderen nog geen behandeling
Kinderen met hiv in Afrika krijgen vaak pas hiv-remmers als het virus actief wordt en hun afweer afneemt, want volgens oude richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben niet alle kinderen met hiv direct een behandeling nodig. Volgens de nieuwste richtlijnen uit 2013 moeten alle zwangere vrouwen en alle kinderen met hiv jonger dan 5 jaar hiv-remmers krijgen, ongeacht hun weerstand. Hiermee stijgt het aantal kinderen met hiv dat in aanmerking komt voor behandeling naar 2,6 miljoen. Uitgaande van de nieuwste richtlijnen krijgen vier van de vijf kinderen met hiv nog geen behandeling.
 
Nieuwe aanpak
STOP AIDS NOW! wil de overdracht van hiv van moeders op baby’s voorkomen, meer baby’s testen en zorgen dat kinderen met hiv de juiste behandeling krijgen. Ook wil STOP AIDS NOW! dat  kinderen en hun verzorgers begeleiding krijgen om de behandeling vol te kunnen houden. STOP AIDS NOW! start in Oeganda een nieuw project, gericht op 100.000 kinderen met HIV die nu nog niet worden behandeld.


Deel: ' Wereld Aids Dag Rouwende knuffels op Museumplein '
Lees ook