Carros

Werelddebuut voor krachtigste Mercedes-Benz

Nieuwe SL 55 AMG op de IAA 2001 in Frankfurt

(10 augustus 2001)

* SL-uitrusting: meer 'value for money' dan bij voorganger * SL 55 AMG: nieuwe 350 kW/476 pk high-performance sportwagen * SL-krachtbron: V8 compressor met AMG-techniek ult de autosport

Mercedes-Benz breidt het modellenprogramma van de nieuwe SL-Klasse, die onlangs met de SL 500 zijn wereldpremière vierde in Hamburg, uit met een rasechte sportwagen van Mercedes-AMG. De high-performance roadster SL 55 AMG debuteert op de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) in Frankfurt, die wordt gehouden van 13 tot 23 september 2001.

De nieuwe SL-Klasse onderscheidt zich niet alleen door modernste technologie, optimale veiligheid en exclusiviteit op topniveau, maar ook door zijn uitstekende 'value for money'. De prijs-waardeverhouding is ruim zeven procent verbeterd ten opzichte van de voorganger, dankzij de aanzienlijk rijkere standaarduitrusting. De SL 500, vanaf medio oktober leverbaar op de Europese markt, kost in Nederland Euro 140.000. De prijs voor de high-performance roadster SL 55 AMG, die in het voorjaar van 2002 leverbaar wordt, bedraagt in Nederland Euro 182.000. De SL 55 AMG is met zijn nieuw ontwikkelde V8-compressormotor momenteel de krachtigste personenauto van Mercedes-Benz. Uit 5,5 liter cilinderinhoud haalt de krachtbron een indrukwekkende 350 kW/476 pk. Al bij 2650 t/min is het maximale koppel van 700 Nm beschikbaar; de koppelkromme blijft tot 4500 t/min op dit hoge niveau. Deze motor kenmerkt zich dan ook door een ongekende respons vanuit lage toerentallen en een perfecte elasticiteit bij het accelereren in iedere versnelling. Voor de sprint vanuit stilstand tot 100 km/h heeft de SL 55 AMG slechts luttele 4,7 seconden nodig; de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. Qua prestatieniveau staat de nieuwe SL 55 AMG met zijn imposante vermogen en koppel onbetwist aan de top van het achtcilinder roadstersegment.

Uiterlijk onderscheidt de AMG-roadster zich van de SL 500 door onder meer de styling van de bumpers en de aërodynamisch gevormde dorpels, de donker getinte achterlichten, de sportieve 18-inch multispaakwielen en de vier verchroomde uitlaatpijpen. Het interieur lost de belofte van het krachtige carrosserieontwerp in met een passende ambiance: sportieve integraalstoelen in speciaal geperforeerd leder, decoratief gekleurd lederstiksel, sierlijsten in hoogwaardig aluminium en een dashboard met zilverkleurig omringde, lichte wijzerplaten met rode wijzers. Het sportieve karakter van deze roadster wordt nog geaccentueerd door de vijftrapsautomaat met in de autosport ontwikkelde schakeltoetsen op het stuur.

In vergelijking met de voorganger bieden de nieuwe SL 500 en SL 55 AMG een uitgesproken hightech standaarduitrusting. Deze omvat onder meer geavanceerde elektronische systemen zoals de Sensotronic Brake Control (SBC) en de actieve onderstuuregeling Active Body Control (ABC). Standaard zijn ook het innovatieve Variodak, het bedienings- en weergavesysteem COMAND, nieuwe hoofd-borstkas-zijairbags en xenon-koplampen. Optimaal comfort wordt gewaarborgd door bijvoorbeeld de automatische klimaatbeheersing met zonnestralings- en luchtvervuilingssensor, de geheugenfunctie voor de elektrische verstelling van stoelen, stuur en buitenspiegels, en de automatische verlichtingsschakeling. Tot de vele bijzondere uitrustingsdetails van de nieuwe Mercedes-roadster behoren bovendien het alarmsysteem, het adaptieve gaspedaal en de infrarood-afstandsbediening van het Variodak.

Deel: ' Werelddebuut voor krachtigste Mercedes-Benz '
Lees ook