WereldDiabetesDag: gezonde mond extra belangrijk voor diabetespatiënt


Relatie tussen diabetes en tandvleesontsteking

Nieuwegein, 20131114 -- Donderdag 14 november is Wereld-Diabetes-Dag. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat diabetespatiënten de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen kunnen houden en geen of onvoldoende insuline produceren. Of het lichaam reageert niet meer goed op insuline. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet altijd meteen op, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart-en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare gevolgen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid. De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten anticipeert op deze bewustwordingsdag. Vandaag bieden mondhygiënisten voorlichting over diabetes en het belang van een goede mondgezondheid.

Mensen met diabetes hebben vaker last van tandvleesontsteking (gingivitis) en tandvleesontsteking met verlies van het kaakbot (parodontitis)
Dit alles kan zelfs tot verlies van tanden en kiezen leiden. De oorzaak kan worden gezocht in de te hoge bloedsuiker. Het lichaam wil die suiker kwijtraken door veel te plassen. Dit zorgt vervolgens voor een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier het gebit. Is er minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Ook kunnen deze ontstekingen ontstaan doordat diabetespatiënten een slechtere doorbloeding hebben in het lichaam. Door jarenlang een te hoge bloedsuikerspiegel raken de bloedvaatjes beschadigd. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes.

Voorlichtingsfilmpje Diabetes en mondgezondheid
Bekijk het filmpje waarin wordt uitgelegd waarom diabetespatiënten extra goede mondzorg nodig hebben: https://www.youtube.com/watch?v=TBCvK22nwtE

De mondhygiënist als onderdeel van het behandelprotocol
Een hoop problemen met tandvlees en tanden kunnen worden voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht graag in het behouden van een gezonde mond. 

Meer informatie
Voor meer informatie over de mondhygiënist en een mondhygiënist in de buurt, kijk op www.mondhygienisten.nl (Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten).


Deel: ' WereldDiabetesDag gezonde mond extra belangrijk voor diabetespatiënt '
Lees ook