PERSBERICHT TELESCOOP
www.telescoop.nl
telescoop@teleacnot.nl

Donderdag 24 februari 2000
21.00 - 22.00 uur
Teleac/NOT Radio 5 (1008 AM of in stereo via de kabel)

+ Test met digitale uitzendingen via korte- en middengolf

Radio Nederland Wereldomroep test op dit moment een nieuwe techniek, waarbij digitaal uitgezonden wordt via de midden- en korte golf. De proef gebeurt in samenwerking met de Nozema. Internationaal is het Digital Radio Mondiale-consortium bezig met het testen van dit systeem. Binnen enkele jaren zullen er reguliere uitzendingen in het digitale formaat plaatsvinden. Voordeel van het digitale systeem is een verbeterde geluidskwaliteit. Het blijft weliswaar mono, maar het signaal is helder en heeft geen last van interferentie en fading. In TeleScoop is donderdag het verschil tussen de analoge en digitale uitzendingen te horen.

+ Teleleren

Teleleren, het op afstand via de PC volgen van lessen (vaak via internet), wordt steeds populairder. Teleleren is vooral populair in het hoger onderwijs (HBO en universitair). Colleges zijn op internet te zien, het huiswerk wordt via e-mail verstuurd en er zijn voor studenten mogelijkheden om aan projecten te werken samen met andere studenten. TeleScoop belicht de teleleer-initiatieven bij de Technische Universiteit Delft. Sommige TU-hoogleraren geven hun theorielessen niet meer in de collegezaal, maar uitsluitend via websites.

+ Geluidsdragers: MP3

In onze serie over geluidsdragers dit maal aandacht voor MP3 en de digitale audiospelertjes. MP3 stamt al uit de jaren '80, maar werd pas eind jaren '90 populair dankzij de opkomst van internet en de snellere computers. Het duurde vervolgens niet lang voordat er draagbare spelertjes op de markt kwamen waarmee zulke MP3- bestanden onderweg beluisterd konden worden. Groot bezwaar van die spelertjes: de opslagruimte is zeer beperkt. Heeft MP3 desondanks de toekomst?

+ Verder in deze uitzending

Uiteraard ook in deze uitzending het laatste nieuws, virusnieuws met Jan Terpstra en een blik in de meest recente computerbladen.

TELESCOOP IS HET WEKELIJKS MAGAZINE VAN TELEAC/NOT- RADIO OVER COMPUTERS, NIEUWE MEDIA EN
COMMUNICATIE.

Presentatie : Ingrid Drissen

Productie: Dirkjan van Ittersum
035-6293250
dirkjan.van.ittersum@teleacnot.nl

Eindredactie: Pieter Kuipers
035-6293296
pieter.kuipers@teleacnot.nl

Deel: ' Wereldomroep test nieuwe techniek met digitale uitzendingen '
Lees ook