Wereldpremiere Mata Hari

Persbericht

Wereldpremiere Mata Hari

- Ballet over de spionne, danseres en een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis

- Voorstellingen van 6 februari tot en met 26 februari 2016 in Nationale Opera & Ballet

Het Nationale Ballet brengt een nieuw, grootschalig ballet over het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari. De Friese Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde – is een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Mata Hari’s fascinerende verhaal wordt door artistiek directeur Ted Brandsen, librettist Janine Brogt en componist Tarik O’Regan tot leven wordt gebracht. De wereldpremière van Mata Hari is op zaterdag 6 februari 2016 en is tot en met vrijdag 26 februari 2016 te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Mata Hari

Mata Hari (1876 – 1917) werd 140 jaar geleden als Margaretha Zelle geboren in een gegoede Friese familie. Na een ongelukkig huwelijk zocht Zelle in Parijs het avontuur. Als de exotische, mysterieuze Mata Hari werd ze een van de beroemdste danseressen van haar tijd. Ze reisde door heel Europa, had overal hooggeplaatste minnaars en dat maakte haar tot een geschikte spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werd, al dan niet terecht, beschuldigd van dubbelspionage en stierf in 1917 voor een Frans vuurpeloton. Mata Hari was een gepassioneerde vrouw voor wie het reële leven te beperkt was en die daarom voortdurend nieuwe beelden, nieuwe verschijningsvormen van zichzelf creëerde.

Ted Brandsen wil vooral inzoomen op Mata Hari’s vermogen om zichzelf ‘als een Madonna of Lady Gaga van honderd jaar terug – steeds opnieuw uit te vinden’ aldus Brandsen. Daarbij is het vooral haar overlevingsdrang, haar wil om hoe dan ook iets van haar leven te maken, die hem raken.

‘Het gewone, reële leven was voor haar te klein, dus maakte ze dat leven groter, creëerde ze haar eigen realiteit.’ 'Mata Hari’s persoonlijkheid is', zegt librettist Janine Brogt, 'groter dan het leven zelf. Haar handelingen waren altijd theatraal, van een geïntensiveerde realiteit. Ze was een godin, duivelin, tovenares, diva, verschoppelinge. Ze was net zo veranderlijk als het weer, had tientallen gezichten. Ze is een mysterie, een droom, een mythe.'

Oneindige inspiratiebron en beroemde vertolkingen

De mysteries rond haar persoon en haar dramatische, omstreden dood maakten Mata Hari tot een dankbaar onderwerp voor de filmindustrie. Beroemde actrices als Greta Garbo, Zsa Zsa Gábor, Marlène Dietrich, Jeanne Moreau, Sylvia Kristel en Maruschka Detmers speelden Mata Hari. Daarnaast werden er toneelversies, een televisieserie (met Josine van Dalsum) en een Broadway-musical over Mata Hari uitgebracht. Mata Hari werd door schilders als Isaac Israëls (1916) en John Singer Sargent (1906) vereeuwigd. Ook aan boeken over haar leven is geen gebrek, variërend van serieuze biografieën tot Tomas Ross’ thriller De Tranen van Mata Hari.

Artistiek team

Ted Brandsen (choreografie) werkt naast Janine Brogt (libretto), samen met de Britse componist Tarik O’Regan. O'Regan (1978) wordt beschouwd als een van de toonaangevende Britse componisten van nu en maakt een nieuwe compositie. Onlangs ging zijn eerste opera Heart of Darkness in première in het Royal Opera House. De kostuums voor Mata Hari – historisch gebaseerd, maar in een moderne interpretatie – worden ontworpen door François-Noël Cherpin. Het decor- en lichtontwerp is van het ontwerpersduo Clement & Sanôu (Eddy van der Laan en Pepijn Rozing).

Mata Hari Credits

Choreografie: Ted Brandsen

Libretto: Janine Brogt

Muziek: Tarik O’Regan

Decor- en lichtontwerp: Clement & Sanôu

Kostuumontwerp: François-Noël Cherpin

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

Za. 6 (première), zo 7*, vr. 12, za. 13, zo. 14*, wo. 17, do. 18, za. 20, zo. 21*, di. 23, do. 25, vr. 26 februari 2016

Aanvang: 20.15 uur / *14.00 uur

Toegangsprijzen:

Vanaf € 18,- tot € 82,-

Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten

* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.

Deel: ' Wereldpremiere Mata Hari '


Lees ook