Wereldpremière: video-opnames vanuit gezichtspunt wielrenner


Dutch Food Valley Classic zet mobiele camera’s Zepcam in

Amsterdam, 20130829 -- Live streaming videobeelden bekijken die wielrenners zelf maken: het moet een nieuwe dimensie toevoegen aan de wielerbeleving. Op 23 augustus vond tijdens de Dutch Food Valley Classic 2013 een wereldpremière plaats: vier wielerploegen gebruikten mobiele camera’s op fietsen gemonteerd om videobeelden vanuit het gezichtspunt van de wielrenners mogelijk te maken.

Het doel van de point-of-view-opnames vanaf de fiets is het vergroten van de sportbeleving voor het kijkende publiek, zowel langs het pacours als thuis. Het gebruik van camera's op fietsen tijdens de Dutch Food Valley Classic (DFVC) is goedgekeurd door de UCI (United Cycliste Internationale). Daarmee is DFCV mondiaal de eerste professionele wielertour met cameratechnologie op de fiets.

De vier wielerploegen waarvan coureurs deelnamen aan de primeur met de mobiele camera’s waren: Vacansoleil (Kris Boeckmans), De Rijke-Shanks (Kai Reus), Metec (Dries Hollanders) en Koga (Bart van Haaren).

Kijken vanuit perspectief wielrenner

De beelden die de wielrenners op 23 augustus maakten tijdens de de Dutch Food Valley Classic 2013, werden dezelfde avond in een samenvatting uitgezonden op de Nederlandse televisie. De volgende stap voor wielerfans is het live mee kunnen kijken vanuit het gezichtspunt van hun favoriete wielrenner of wielerploeg, op de pc, de tablet of smartphone. Hiervoor heeft Zepcam samen met internettechnologiepionier Trilab een consumentenapp en delivery platform ontwikkeld.

De camerasystemen van het Nederlandse Zepcam ondersteunen live streaming via 3G en 4G. Overal waar een mobiel netwerk beschikbaar is, kunnen de beelden live uitgezonden worden. De camerasystemen kunnen tot 10 uur continu opnemen of 5 uur continu streamen, ruim voldoende voor de 4 uur durende koers.

Flinke lobby

Volgens Thijs Zonneveld, koersdirecteur van de Dutch Food Valley Classic, is er flink gelobbyd bij de UCI om toestemming te krijgen voor de inzet van Zepcams tijdens de wedstrijd.

“Daarbij werden we gesteund door de renners, de ploegen en de Nederlandse wielerbond KNWU. Uiteindelijk heeft de UCI groen licht gegeven omdat we konden laten zien dat de Zepcams door hun kleine afmeting en de manier van installeren geen gevaar opleverden voor de renners. Dit betekent een fikse stap vooruit in het gebruik van cameraatjes in de wedstrijd.”

Over Zepcam

Zepcam is een Nederlandse producent van body worn en mobiele video oplossingen voor professioneel gebruik. De mobiele camera’s worden ingezet door onder meer politie, brandweer, beveiligingsbedrijven, defensie-onderdelen en voor industriële toepassingen in inmiddels 21 landen. Zepcam levert end-to-end oplossingen, behalve de camera’s ook de toegang tot het mobiele netwerk en het videoplatform voor het bekijken en opslaan van de videobeelden.

 Over Dutch Food Valley Classic

De Dutch Food Valley Classic (voorheen profwielerklassieker Veenendaal-Veenendaal) is een ‘van stad tot stad wedstrijd’ en vond voor het eerst plaats in 1985. Het evenement heeft een beschermde datum op de internationale profwielerkalender.

 Over Trilab

Trilab is een Nederlandse pionier op het gebied van Internet technologie. Trilab ontwikkelt gevanceerde applicaties voor web en mobiel voor oa easyHotel, Mini, IEX.nl en Otazu.

Links:

TV uitzending: RTL7

Dutch Food Valley Classic: DFVC

Wielerblogger Flavio Pasquino maakte een uitgebreide registratie van de Dutch Food Valley Classic 2013 en verdiepte zich onder meer in de innovaties die de koers tot een historische maakten.


Deel: ' Wereldpremière video-opnames vanuit gezichtspunt wielrenner '
Lees ook