AutoRai

24-8-2001

Wereldprimeur Opel Combo Tour

De personenautoversie van de Opel Combo zal tijdens de IAA in Frankfurt in het middelpunt van de belangstelling staan. De Tour biedt een zee aan bagageruimte, maximaal 2.700 liter.

Een antieke kast oppikken op de vlooienmarkt, zomaar een ritje in het weekend door de polder met de kinderen - en hun fietsen - of een vakantie aan de kust met vrienden - en hun surfplanken? De Opel Combo Tour draait er zijn hand niet voor om. Hij heeft een enorme laadruimte en ook nog eens voldoende plek voor vijf inzittenden. De Opel Combo Tour is een echte all-rounder.

Net als de andere Combo-variant, de besteller, kenmerkt de Tour zich door een gemakkelijke besturing en lage onderhoudskosten. De Van komt nog dit jaar op de markt, terwijl de op familie en vrije tijd georiënteerde Tour zijn verkoopstart begin volgend jaar zal beleven. De marktonderzoekers van Opel verwachten dat de Tour rond de tien procent van de totale Combo verkoopaantallen zal gaan uitmaken. Hij is leverbaar met drie zuinige motoren, alle met een hoog koppel; een
1.6-liter benzineversie en twee ECOTEC 1.7-liter Turbodiesels - met prestaties variërend van 48 kW/65 pk tot 64 kW/87 pk.

De Combo Tour biedt ondanks zijn compacte buitenmaten verrassend veel binnenruimte (lengte 4.323, breedte1.685, hoogte 1.801 millimeter). De bestuurder en bijrijder zullen voorin met name voordeel hebben van het harmonieuze monocab-design. Het dak loopt vanaf de voorruit schuin omhoog, waardoor extra hoofdruimte voorin is gecreëerd (1.039 millimeter). Het in- en uitstappen is zeer gemakkelijk gemaakt door de wijd openslaande deuren. Met name door de lange wielbasis van 2.716 millimeter en 125 millimeter beenruimte (een pracht waarde voor deze klasse) is het ook achterin goed vertoeven.

Twee schuifdeuren zijn standaard, waardoor de tweede zitrij gemakkelijk te bereiken is. De achterbank heeft drie hoofdsteunen en drie driepuntsgordels standaard. Het anti-duik- design van de zittingen waardoor passagiers niet onder de riemen kunnen doorschieten, biedt extra zekerheid tijdens ongevallen. Kinderzitjes kunnen eenvoudig worden bevestigd aan de optionele Isofix-ankerpunten.

De bagageruimte heeft, naast een versterkte achterbank, een afdekzeil dat de bagage aan nieuwsgierige blikken moet onttrekken. Tegen meerprijs is een bagagenet leverbaar waarmee de bagage in geval van een ongeluk of een noodstop netjes op zijn plek is te houden. Het beschermnet kan worden bevestigd achter de voor- of achterpassagiers zodat deze steeds beschermd zijn.

De Combo Tour is ontworpen om grote hoeveelheden bagage te kunnen verstouwen. De laadruimte is gemakkelijk bereikbaar dankzij de schuifdeuren en twee ruim te openen draaideuren aan de achterzijde. Met een maximaal laadvermogen van 565 kilogram kunnen zware goederen probleemloos worden getransporteerd. Zelfs met vijf inzittenden biedt de Combo Tour nog een laadruimte van 1,01 x 1,17 x 1,12 m (lengte x hoogte x breedte), wat overeenkomt met een volume van 1.324 liter.

Als het dekzeil is aangebracht, bedraagt het laadvolume nog steeds een mooie 455 liter (VDA-methode). Met neergeklapte achterbank - de hoofdsteunen kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in de voetruimte - heeft de volledig platte bagageruimte een lengte van 1,60 m. Indien de laadruimte tot op halve hoogte wordt gevuld, staat een capaciteit van 990 liter ter beschikking.

Wordt de Combo tot aan het dak volgestouwd, dan kan hij 2.700 liter laadvolume (VDA-testmethode: 2.320 liter) aan. Om de flexibiliteit nog verder te vergroten, beschikt de Combo over een in twee delen neerklapbare achterbank (40:60). De rugleuning van de voorpassagier kan eveneens worden neergeklapt.

In de Combo Tour wordt het leven aangenamer gemaakt door handige ideeën, zoals bagagenetten tussen de B- en C-stijlen en vakken in de vier deuren of zijpanelen met geïntegreerde drankhouders (behalve in de schuifdeur). In de middenconsole bevindt zich nog een bekerhouder. Een riant compartiment in het dak biedt extra ruimte voor documenten of wegenkaarten. Een lade onder de bijrijdersstoel is optioneel.

Veelzijdigheid betekent niet alleen een variabel interieurconcept. Het aanbieden van een uitrusting die rekening houdt met de verschillende situaties waarvoor de Combo zal worden gebruikt, is eveneens belangrijk.

Bij de Combo Tour kan men kiezen uit talrijke opties en accessoires. Voorbeelden hiervan zijn de elektrisch bedienbare ruiten, airconditioning of de ruime keuze uit infotainmentsystemen met CD-speler en navigatiesysteem. Een eenvoudig te monteren imperiaal met diverse bevestigingsmogelijkheden en een fietsenrek voor op de trekhaak zorgen ervoor dat voor vrijwel elk transportprobleem een oplossing bestaat.

De wereldpremière van de Tour vindt plaats op de Frankfurt Motor Show (IAA) in Duitsland, die loopt van 13 tot en met 23 september 2001. De Opel-stand bevindt zich in Hal 8, standnummer C-07. Prijzen en standaarduitrusting van de Combo worden in november bekend gemaakt.

Deel: ' Wereldprimeur Opel Combo Tour op IAA Frankfurt '
Lees ook