Transatlantische oversteek in open catamaran, januari/februari 1999

Wereldrecord voor Bouscholte en Navarin

Hans Bouscholte en Gerard Navarin hebben de transatlatische oversteek in een recordtijd afgelegd. Zaterdag 6 februari 1999 om 16:00:58 kwamen ze na een barre tocht van vijftien dagen over de finishlijn in Guadeloupe en daarmee hebben ze het wereldrecord met drie dagen, 21 uur en 34 minuten verbeterd. Het KNMI feliciteert Hans en Gerard met hun prestatie en ook KNMI-meteoroloog Frits Koek, die de tocht meteorologisch heeft begeleid. Na een spannende periode, waarbij de positie van de catamaran nauwelijks veranderde, bleek uit de laatste positie rapporten dat de recordjagers weer vaart maakten. vrijdagochtend (5 februari om 11:00 UTC) waren de mannen "nog maar" 180 mijl van hun einddoel verwijderd en zeilden ze met circa 7,5 knopen gemiddeld in de richting van Guadeloupe.

Hans Bouscholte en Gerard Navarin vertrokken op vrijdag 22 januari voor de transatlatische oversteek. Hun doel is zo snel mogelijk in een open catamaran van ongeveer 6 meter te zeilen van Dakar (Senegal) naar Guadeloupe, een Frans Caribisch eiland.

Vooral de nacht van woensdag op donderdag was heel zwaar. Vrijdag vertelde Hans aan KNMI meteoroloog Frits koek via de satelliet telefoon dat er golven tussen de 4 en 5 meter waren, die bovendien geregeld braken. Ze zijn vijf keer omgeslagen, Hans is twee keer overboord geslagen, één van de roeren is gebroken en ze moesten noodgedwongen, tot twee keer toe, een drijfanker uitgooien. Zo hebben ze het hevigste deel van de storm doorstaan. Hans vertelde dat ze kapot waren, maar dat ze, zonder overbodige risico's te nemen, naar de finish zeilden. * Wereldrecord zeilen in open catamaran * Bouscholte en Navarin bijna zeker van wereldrecord * De laatste loodjes * Zwaar weer zeilen * Wind en golven gaan recordjagers parten spelen * Zeewaterkoorts en andere problemen * Schade aan catamaran: Bouscholte gaat door * Het wordt een eenzame overtocht * Site Hans Bouscholte * Around Alone (zeilwedstrijden) * Wereld Zeil Kampioenschappen in Australië

Deel: ' Wereldrecord bij transatlantische oversteek in catamaran '
Lees ook