Persbericht Wereldstotterdag 22 oktober 2013


Vooraankondiging campagne “Hé, doorzetter!”

Nijkerk, 20131017 -- Het thema van de Wereldstotterdag 22 oktober 2013 richt zich op 8 – 12 jarigen. In de recente TV serie ‘Sprakeloos’ en bij veel commerciële therapievormen wordt zeer ernstig, recidiverend stotteren in beeld gebracht. Maar zo ver hoeft het niet te komen. Een logopedist of gespecialiseerde stottertherapeut kan voorkomen dat licht stotteren zich niet ontwikkelt tot ernstig stotteren. Vroegtijdige signalering, vanaf het 3e levensjaar, zou het beste zijn maar blijkt helaas in de praktijk niet altijd voldoende te realiseren. Dat het vanzelf wel beter zal worden blijkt vaak valse hoop.

Ook in de groep van 8 – 12 jarigen kan het ontwikkelen van ernstige vormen worden voorkomen. Kinderen zijn hiervoor gemotiveerd: ze krijgen dan meer last van hun stotteren :als je stottert kunnen sommige dingen best lastig zijn. Een verhaal voorlezen aan je oma of in de klas iets vertellen over het weekend. Je doet misschien niet alles wat je zou willen doen. Op het voetbalveld iets zeggen tegen een teamgenoot. Of je vriendinnetje uitleggen hoe een rekensom moet. Door het stotteren heb je het idee dat het niet zo goed zal lukken. Dus doe je het niet. Vermijding houdt het stotteren in stand!

Op 22 oktober start de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS)  de landelijke actie Stotteren op de basisschool met als titel: “Hé doorzetter! S-s-stotteren is d-d-doorzetten”. Die is niet alleen gericht op kinderen die stotteren tussen de 8 en 12 jaar, maar ook op de ouders, leerkrachten en anderen die bij het onderwijs zijn betrokken. 

Bijgaande flyer bevat een oproep aan de doelgroep. Deze wordt verspreid via logopediepraktijken, stotterpraktijken en scholen in Nederland. Kinderen kunnen op de site www.stotteren.nl aangeven of ze iets graag zouden willen doorzetten, maar zich geremd voelen. De NFS gaat dan kijken of ze daarmee geholpen kunnen worden. Als iemand bijvoorbeeld verkoper wil worden, maar denkt dit niet te kunnen gaan we kijken of we een stotterende verkoper kunnen vinden waar hij/zij eens mee kan praten.

De NFS is een samenwerkingsverband tussen de stottervereniging Demosthenes  www.demosthenes.nl  en de  Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie NVST www.nedverstottertherapie.nl.  

Voor meer informatie kunt u terecht bij www.stotteren.nl Of u kunt contact opnemen met:

Het Stotter Informatiecentrum: 030-2333336;  e-mail: info@stotteren.nl Leonoor Oonk: 06 23 65 1205; e-mail: oonklc@xs4all.nl


Deel: ' Wereldstotterdag 2013 '
Lees ook