NMBS

26/01/2001

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van 30 juli tot 31 augustus 2001

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast.

Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven. Het spreekt voor zich dat niet alle werkzaamheden even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 15 werken gepland in de week van 30 juli tot 5 augustus 2001, 14 werven in de week van 6 tot 12 augustus, 14 in de week van 13 tot 19 augustus, 20 in de week van 20 tot 26 augustus en tenslotte 12 in de week van 26 tot 31 augustus 2001.

Hieronder staan de werven tot eind augustus 2001:
1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2004. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Tot oktober 2001 zijn de sporen 1 en 2 buiten dienst.

3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 december 2005. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijn Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Tot mei 2002 zijn er werken op de achtereenvolgende baanvakken tot mei 2002. Het treinverkeer tussen Beauraing en Vonêche verloopt over één spoor. Dit alles brengt lichte vertragingen met zich mee.
7. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 december 2004.

8. Lijn Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd. Tot begin december 2001 is er daardoor de hele tijd slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Erquelinnes. Hierdoor kunnen er kleine vertragingen zijn. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.

9. Lijn Libramont - Virton: Tot 20 december 2001 gebeuren er tussen Bertrix en Virton aanpassingswerken aan het profiel van de tunnel van La Hage. Tijdens de werken is er treindienst op enkel spoor tussen Florenville en Virton. Hierdoor zullen er tijdelijke aanpassingen van de dienstregeling zijn. Ook in 2002 zullen er nog tot in juni af en toe aanpassingen gebeuren.
10. Lijn Luik - Marloie: Van vrijdag 20 juli tot maandag 6 augustus worden sporen en dwarsliggers vernieuwd tussen Tilff en Esneux. Tijdens deze werken kunnen de treinen hier maar over één spoor rijden. De trein die normaal om 17.05 uur vanuit Luik-Guillemins vertrekt (met normale aankomst om 18.18 uur in het station van Marloie), zal er uitzonderlijk tien minuten vroeger vertrekken. De verbindingen van en naar Jemelle en Luxemburg zullen in beide richtingen vijf à tien minuten vertraging oplopen. De aansluitingen kunnen daarom niet worden verzekerd.
11. Lijn Namen - Luxemburg: Vanaf maandag 30 juli tot vrijdag 31 augustus worden op weekdagen van 10.00 tot 16.00 uur onderhoudswerken aan de sporen uitgevoerd tussen Namen en Ciney. Hierdoor is er dan afwisselend treindienst op enkel spoor tussen Namen en Naninne, Naninne en Assesse of tussen Assesse en Ciney. Van 10.00 tot 16.00 uur worden de L-treinen tussen Namen en Ciney met Ciney als eindstation geschrapt en blijven de L-treinen op de verbinding Namen-Aarlen behouden. Op die manier rijdt er om de twee uur een L-trein tussen Namen en Ciney.
12. Lijn Namen - Luik: Van maandag 30 juli tot vrijdag 31 augustus worden tussen Beez en Namen dwarsliggers vernieuwd. In de weekends van 4-5, 11-12, 18-19 augustus en op weekdagen tussen 9.00 en 16.00 uur zullen de treinen slechts over één spoor kunnen rijden tussen Beez en Namen. Dit zal leiden tot vertragingen van ongeveer vijf minuten.

13. Lijn Gent - Eeklo: Tijdens het weekend van 4 en 5 augustus gebeuren er herstellingswerken aan de Muydebrug. Er zullen dat weekend geen treinen rijden tussen Gent-Dampoort en Wondelgem. Tussen Gent-Dampoort en Eeklo zal er daarom een busdienst worden ingelegd. In beide richtingen betekent dit een reistijdverlenging van ongeveer een kwartier. De treinaansluitingen in Gent zullen wel worden verzekerd.

14. Lijn Brussel - Antwerpen: Tijdens het weekend van 4 en 5 augustus zijn er bovenleidingswerken tussen Mechelen en Kontich. Alle treinen in de richting van Antwerpen zullen worden omgeleid via de parallelle lijn 27 tussen Brussel en Antwerpen. Deze omleiding zal vertragingen van ongeveer vijf minuten veroorzaken.
15. Lijn Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 4-5, 11-12, 18-19 en 25-26 augustus wordt er aan de sporen gewerkt worden tussen Brussel-Zuid en Eigenbrakel. Het treinverkeer zal dan over een enkel spoor moeten verlopen tussen Brussel-Zuid en Linkebeek of tussen Linkebeek/Sint-Genesius-Rode en Eigenbrakel. Hierdoor zullen de IC-treinen Antwerpen-Brussel-Charleroi met een vijftal minuten vertraging rijden.

16. Lijn Leuven - Hasselt: In de nachten van 11 op 12, 12 op 13, 18 op 19, 19 op 20, 25 op 26 en 26 op 27 augustus wordt er gewerkt aan een aantal overwegen tussen Leuven en Aarschot. In de nachten van zaterdag op zondag, en zondag op maandag is er tussen deze twee stations dan treindienst op enkel spoor. De treinen die in deze twee weekenddagen respectievelijk tussen 22.30 en 7.30 uur en tussen 20.30 en 5.30 rijden, zullen dan ongeveer vijf minuten vertraging oplopen. Op zondagavond zullen de twee laatste treinen naar Antwerpen (met vertrek in Leuven om 21.22 en 22.22 uur) wellicht met tien minuten vertraging rijden.
17. Lijn Gembloux - Namen: Tijdens het weekend van 11 en 12 augustus gebeuren hier onderhoudswerken aan de sporen. Het treinverkeer zal op één spoor verlopen tussen de stations van Gembloux en Rhisnes. Op zaterdag 11 augustus
zal het treinverkeer op de IC-verbinding Brussel-Namen-Dinant worden aangepast naar gelang het tijdstip. Tussen Namen en Brussel zijn er gedeeltelijke schrappingen van het treinverkeer gepland. Tussen Gembloux en Namen zullen de L-treinen niet rijden en worden ze vervangen door een busdienst. Dit zal zorgen voor vertragingen van ongeveer een half uur bij aankomst in Namen. Op zondag 12 augustus gelden dezelfde maatregelen voor de L-treinen. De IC-treinen Brussel-Namen-Dinant en Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg zullen in beide richtingen een tiental minuten vertraging oplopen.

18. Lijn Charleroi - Couvin: Tijdens de weekends van 18-19 en 25-26 augustus worden op deze lijn dwarsliggers vernieuwd. Tijdens deze twee weekends zal het spoorverkeer tussen Walcourt en Philippeville onderbroken zijn. Tussen Walcourt en Couvin zullen er vervangingsbussen rijden.

19. Lijn Brussel - Leuven: Tijdens het weekend van 25 en 26 augustus gebeurt er een omschakeling van de sporen in Zaventem. Er is dan treindienst op enkel spoor tussen Kortenberg en Zaventem. Een aantal treinen zullen worden omgeleid waardoor ze met ongeveer vijf minuten vertraging zullen rijden. Vanaf 26 augustus om 16.00 uur zal er tussen Zaventem en Brussel-Nationaal-Luchthaven maar een spoor beschikbaar. Deze situatie van een treindienst op enkelspoor zal duren tot februari 2002. Sinds 10 juni van dit jaar is hiervoor al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.
20. Lijn Charleroi - La Louvière: In het weekend van 25 en 26 augustus wordt er gewerkt aan de bovenleiding tussen Piéton en Marchienne. De werken zijn nodig om de toekomstige dubbeldekstreinen hier te laten rijden. Het treinverkeer zal hier dan over één spoor verlopen, met kleine vertragingen tot gevolg.
21. Lijn Luik - Hasselt: In het weekend van 25 en 26 augustus gebeuren er bovenleidingswerken tussen Herstal en Luik-Guillemins. Hierdoor zal er in beide stations één spoor onbeschikbaar zijn. Sommige treinen die de verbindingen naar Herstal/Liers verzorgen, zullen niet verder rijden dan het station Luik-Guillemins.
22. Lijn Namen - Charleroi: In het weekend van 25-26 augustus zijn er tussen Floreffe en Franière onderhoudswerken aan de sporen gepland. Vanaf 8.00 tot 16.00 uur zal er tussen deze twee stations treindienst op enkelspoor zijn. De IC-treinen Rijsel-Charleroi-Luik-Liers en de L-treinen zullen met ongeveer vijf à tien minuten vertraging rijden.

23. Lijn Brussel - Namen: In de weekends van 25-26 augustus en 1-2 september worden dwarsliggers vernieuwd tussen Groenendael en Genval. Het treinverkeer zal er dan op enkelspoor verlopen. Er zullen geen L-treinen rijden tussen Brussel-Zuid en Ottignies en omgekeerd. De bediening van de tussenliggende stations wordt verzekerd door bepaalde IC-treinen Brussel-Namen-Luxemburg of IC-treinen van de verbinding Brussel-Namen-Dinant. Deze treinen kunnen dan in beide richtingen tien à vijftien minuten vertraging oplopen.

24. Lijn Namen - Luxemburg: Tijdens het weekend van 25 en 26 augustus wordt in Lavaux een onderdoorgang hersteld. De treinen zullen tussen Lavaux en Marbehan over één spoor moeten rijden. Ook door andere werken op de as Brussel-Luxemburg zullen er in de richting van Luxemburg vertragingen van vijf à tien minuten zijn.
25. Lijn Charleroi - Ottignies: Van maandag 27 tot vrijdag 31 augustus worden er dwarsliggers vernieuwd Ottignies en Court Saint Etienne. Tussen die twee stations is er dan treindienst op enkelspoor met vertragingen van een vijftal minuten tot gevolg.

© 2001 NMBS

Deel: ' Werfinfo Belgische Spoorwegen van 30 juli tot 31 augustus '
Lees ook