NMBS

in de kijker reizen in België reizen in Europa busines jongeren over NMBS ] Print deze pagina Terug naar de homepage

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van maandag 22 juli tot zondag 1 september 2002

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast. Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven.

Het spreekt voor zich dat niet alle 26 werven even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 13 werken gepland in de week van 22 tot 28 juli, 15 werven in de week van 29 juli tot 4 augustus, 16 in de week van 5 tot 11 augustus, 15 in de week van 12 tot 18 augustus, 18 in de week van 19 tot 25 augustus en tenslotte 16 in de week van 26 augustus tot 1 september. Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind augustus 2002:
1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2006. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Sporen 3 en 4 zijn buiten dienst.
3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 juni 2006. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn 36 - Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijnen 154 - 166 - 165 - 167 - Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Tot december 2002 zijn er werken op de achtereenvolgende baanvakken.

7. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 juni 2005.

8. Lijn 130 A Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd, wat tot kleine vertragingen leidt. Er is slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Lobbes. Op 3 december 2001 werd de dienstregeling aangepast. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.
9. Lijn 36 C Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven: Tot de zomer van 2003 gebeuren er aanpassingen aan de sporen in het station van Zaventem. De treinen op de lijn Zaventem -
Brussel-Nationaal-Luchthaven moeten tijdens deze periode over één spoor rijden. Hiervoor is al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.

10. Lijn 108 La Louvière Zuid - Binche: Van 18 februari tot 15 december kunnen de treinen als gevolg van werken maar over een spoor rijden tussen deze twee stations.


* Tijdens de week, van La Louvière naar Binche: De piekuurtrein van 16u55 vanuit Schaarbeek zal maar rijden tot La Louvière Zuid. De ir-treinen vanuit La Louvière Zuid die vertrekken om x.28 uur (behalve die om Binche aankomt om 23.53 uur) zullen 6 minuten vertraging oplopen tussen La Louvière Zuid en Binche.
* Tijdens de week, van Binche naar La Louvière: De piekuurtrein die normaal om 6.53 uur uit Binche vertrekt, zal er nu 5 minuten eerder vertrekken naar La Louvière. De rest van zijn rit rijdt hij volgens de normale dienstregeling (vertrek uit La Louvière Zuid om 7.10 uur).

* Op zaterdagen, zondagen en feestdagen, behale op weekend 17-18 augustus, van La Louvière naar Binche: De ir-treinen vanuit La Louvière Zuid (behalve die om 21.03 uur in Binche aankomt) vertrekken een minuut vroeger vanuit La Louvière Zuid naar Binche.


11. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Van 22 juli tot 30 augustus (op weekdagen, behalve op 15 en 16 augustus) vinden werkzaamheden plaats aan de bovenleiding. Hierdoor is er dan treindienst op enkel spoor tussen Namen en Naninne, Naninne en Assesse of tussen Assesse en Ciney. De L-treinen tussen Namen en Ciney (met Ciney als eindstation) worden geschrapt. De L-treinen op de verbinding Namen-Aarlen nemen van 10 tot 16 uur deze dienst over. Op die manier rijdt er om de twee uur één trein tussen Namen en Ciney.
12. Lijn 130 Namen - Charleroi: Tijdens het weekend van 27-28 juli (tussen 8 en 16 uur) zijn er onderhoudswerken gepland aan de sporen tussen Franière en Moustier. Plaatselijk treindienst op enkel spoor. De IC D treinen Herstal - Rijsel en de L-treinen lopen een 5-tal minuten vertraging op.

13. Lijn 96 Brussel-Zuid - Quévy: Op zondag 28 juli zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Jurbeke en Neufvilles. Tussen die stations rijden de treinen over een spoor. De ir j-treinen Brussel-Quévy lopen richting Quiévrain een vertraging van 10 minuten op voorbij Zinnik.

14. Lijn 154 Namen - Dinant: Op weekdagen van 1 tot 14 augustus en alle dagen tussen 19 en 29 augustus worden de sporen vernieuwd in het station Namen. Daarom moeten de treinen over een spoor tussen Namen en Jambes of tussen Jambes en Lustin. De ir n-trein Essen - Dinant rijdt in beide richtingen met ongeveer een vijftal minuten vertraging.

15. Lijn 25 Brussel - Antwerpen: Tijdens het weekend van 3 en 4 augustus gebeurt onderhoud aan een brug tussen Brussel en Vilvoorde. De treinen rijden via een parallelle reisweg en lopen hierdoor een vertraging van een vijftal minuten op.
16. Lijn 78 Bergen - Doornik: Tussen Saint-Ghislain en Antoing worden tijdens alle weekends (en feestdagen) tussen 3 augustus en 1 september onderhoudswerken aan de sporen uitgevoerd en bruggen herschilderd. De treinen moeten daarom tussen Saint-Ghislain en Blaton of tussen Blaton en Antoing over een spoor, wat lichte vertragingen geeft.

17. Lijn 53 Mechelen - Gent: Op 4 augustus, tussen 9.50 en 18.30 uur, worden tussen Mechelen en Londerzeel verschillende moderniseringswerken aan de sporen uitgevoerd. De treinen hebben hierdoor een vertraging van een vijftal minuten, want ze moeten daar over een spoor.

18. Lijn 108 La Louvière Zuid - Binche: Van 5 tot 9 augustus, telkens vanaf 22.30 uur: nachtelijke onderbreking van het treinverkeer tussen La Louvière Zuid en Binche. De treinen die in La Louvière Zuid vertrekken om 22.30 en 23.40 uur (Binche 22.43 en 23.53 uur) worden tussen die twee stations vervangen door bussen.
19. Lijn 12 Antwerpen-Centraal - Essen: Onderbreking van het treinverkeer tussen vrijdagavond 9 en zaterdagmorgen 10 augustus om 8 uur. Die zaterdag 10 augustus stoppen de L-treinen naar Essen niet in de stopplaats Antwerpen-Luchtbal om 5.51, 6.51 en 7.51 uur. In de andere richting houdt de L-trein er niet halt om 7.09 uur. De reizigers worden naar de stopplaats Antwerpen-Noorderdokken verwezen.
Tussen zaterdag 10 augustus om 8 uur en zondag 11 augustus om 12 uur stoppen de treinen wel in Antwerpen-Luchtbal, maar lopen een vertraging van een drietal minuten op.

20. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 10-11 en 24-25 augustus worden de treinen tussen Luttre en Marchienne omgeleid via een parallel spoor. Dit veroorzaakt ongeveer 5 minuten vertraging.

21. Lijn 36 Brussel - Luik: Van 13 augustus tot 1 september, tijdens de nacht, worden aanpassingswerken uitgevoerd aan de sporen en bovenleidingen in het station Luik-Guillemins. De twee sporen tussen Ans en Luik-Guillemins worden volledig onderbroken voor het treinverkeer. De vier laatste treinen in de richting Luik - Welkenraedt rijden tussen Borgworm en Luik of tussen Borgworm en Angleur om via Kinkempois. Die treinen komen daardoor 15 à 20 minuten later toe in Luik en Welkenraedt.
Een pendeldienst over de weg wordt ingericht tussen Angleur en Luik-Guillemins, evenals van Borgworm naar Ans.
22. Lijn 108 La Louvière Zuid - Binche: Het treinverkeer wordt er volledig onderbroken op zaterdag 17 en zondag 18 augustus. De ir l-treinen van de verbinding Brussel-Noord - Binche rijden maar tot La Louvière Zuid. Er zullen vervangingsbusssen rijden tussen La Louvière Zuid en Binche die ook Leval bedienen. De reistijd wordt 22 minuten langer: aankomst in Binche 22 minuten later en vertrek in Binche 22 minuten vroeger.

23. Lijn 36 Brussel - Luik: Van vrijdag 23 tot zondag 25 augustus en van vrijdag 30 augustus tot zondag 1 september: aanpassingen aan de seininrichting in functie van de nieuwe seinpost in Luik-Guillemins.
De L-treinen Borgworm - Luik-Guillemins rijden niet verder dan Ans.
De Thalys en de IC A-treinen Eupen/Keulen - Oostende en de IC E-treinen Genk/Luik - Knokke/Blankenberge kunnen richting Brussel vertragingen van ca. 5 minuten oplopen op de vrijdagen en tot 10 minuten in het weekend.

24. Lijn 118 La Louvière - Bergen: vernieuwing van de bovenleiding tussen Obourg en Bergen op 24 en 25 augustus. Die zaterdag zullen de vertragingen beperkt blijven; op zondag, tussen 8 en 16 uur, moeten de reizigers van de IC D-treinen naar Rijsel en de L-treinen naar Aat rekening houden met 5 minuten vertraging.
25. Lijn 130 Namen - Charleroi: Op zaterdag 24 augustus worden de sporen onderhouden, waardoor slechts een spoor beschikbaar is tussen Ronet en Floreffe. Dit veroorzaakt wellicht vertragingen van 5 à 10 minuten aan de IC D-treinen en de stoptreinen.
26. Lijn 125 Luik - Namen: Tijdens het weekend van 31 augustus en 1 september wordt de bodem gestabiliseerd tussen Hermalle en Amay. Hiertussen wordt een dienst op enkel spoor ingericht met mogelijk kleine vertragingen tot gevolg.

© 2002 NMBS

Deel: ' Werfinfo NMBS van maandag 22 juli tot zondag 1 september 2002 '




Lees ook