NMBS

26/01/2001

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van 1 oktober tot en met 31 oktober 2001

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast.

Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven. Het spreekt voor zich dat niet alle werkzaamheden even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 24 werken gepland in de week van 1tot 7 oktober 2001, 24 werven in de week van 8 tot 14 oktober, 25 in de week van 15 tot 21 oktober, en tenslotte 21 in de week van 22 tot 28 oktober 2001. Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind oktober 2001:


1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2004. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Tot 25 november 2001 zijn de sporen 1 en 2 buiten dienst.

3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 december 2005. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn 36 - Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijnen 154 - 166 - 165 - 167 - Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Tot 15 december 2002 zijn er werken op de achtereenvolgende baanvakken. Het treinverkeer tussen Beauraing en Vonêche verloopt over één spoor. Dit alles brengt lichte vertragingen met zich mee.
7. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 december 2004.

8. Lijn 130A - Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd. Tot eind december 2001 is er daardoor de hele tijd slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Erquelinnes. Hierdoor kunnen er kleine vertragingen zijn. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.

9. Lijn 36 C - Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven: Van 26 augustus 2001 tot 31 oktober 2002 gebeuren er aanpassingen aan de sporen in het station van Zaventem. De treinen op de lijn Zaventem
- Brussel-Nationaal-Luchthaven moeten tijdens deze periode over één spoor rijden. Hiervoor is al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.

10. Lijn 166 - Dinant - Bertrix: Tussen Beauraing en Gedinne wordt er tot 2 december gewerkt aan het ruimteprofiel van de tunnels in Vonêche en Gedinne. De spoorlijn is onderbroken voor het treinverkeer. De dienstregelingen zijn bijgevolg worden aangepast en er rijden vervangingsbussen.

11. Lijn 43 - Luik - Marloie: Tot 26 oktober zijn er spoorwerkzaamheden tussen Tilff en Esneux. Tijdens deze werken kunnen de treinen hier maar over één spoor rijden. De P-trein 8482 die normaal om 17h05 vanuit Luik-Guillemins vertrekt (met normale aankomst om 18h18 in het station van Marloie), zal er uitzonderlijk tien minuten vroeger vertrekken. De verbindingen van en naar Jemelle en Luxemburg zullen in beide richtingen vijf à tien minuten vertraging oplopen. De aansluitingen kunnen daarom niet worden verzekerd.

12. Lijn 51 - Brugge - Zeebrugge/Knokke/Blankenberge: Tijdens de weekends tussen 22 september en 11 november zijn er schilderwerken aan een kunstwerk ter hoogte van de Blankenbergsesteenweg. Tussen Brugge en Brugge-Dijk zal er dan treindienst op enkelspoor zijn. De treinen vanuit Knokke en Blankenberge zullen drie minuten vroeger naar Brugge vertrekken. Een aantal treinen vanuit Zeebrugge zullen met een tiental minuten vertraging in de richting van Brugge sporen.

13. Lijn 53 - Mechelen - Dendermonde: Tijdens de weekends van 6-7, 13-14, 20-21 en 27-28 oktober gebeuren er moderniseringswerken aan de sporen tussen Mechelen en Heike en er worden dwarsliggers gelegd. Het treinverkeer zal dan over één spoor verlopen tussen Mechelen en Heike met beperkte vertragingen tot gevolg.
14. Lijn 35 - Leuven - Hasselt: Van 6 oktober tot 2 december worden dwarsliggers vernieuwd tussen Leuven en Aarschot. In de weekends van 6-7 oktober tot en met 1-2 december is er dan treindienst op enkel spoor tussen deze twee stations. De L-treinen Antwerpen-Berchem - Leuven vertrekken een minuut vroeger uit Heist naar Aarschot en twee minuten vroeger vanuit Aarschot. In de andere richting rijdt deze trein met ongeveer tien minuten vertraging tussen Leuven en Aarschot.

15. Lijn 34 - Luik - Hasselt: Tijdens de weekends van 6-7, 13-14 en 20-21 oktober zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Tongeren en Bilzen. Het treinverkeer zal er over één enkel spoor verlopen tussen deze twee stations. Dit heeft vertragingen van een vijftal minuten tot gevolg.

16. Lijn 36 - Brussel - Leuven: De weekends van 6-7 en 27-28 oktober worden de nieuwe sporen tussen Herent en Leuven in gebruik genomen. Tussen Kortenberg en Leuven kunnen de treinen slechts over een spoor rijden. De IC-treinen en de Thalystreinen worden omgeleid en lopen daardoor een vertraging op van ongeveer 5 minuten.

17. Lijn 75 - Gent - Rijsel: De weekends van 6-7 en 13-14 oktober vinden werken plaats om een overweg in Lauwe op te heffen. Tussen Kortrijk en Moeskroen moeten de treinen over een spoor. De IC-treinen Antwerpen - Moeskroen - Rijsel rijden in de richting van Antwerpen met 5 minuten vertraging. In de andere richting vertrekken ze dan om 20 minuten na het uur in plaats van om 22 minuten na het uur.

18. Lijn 139 - Leuven - Ottignies: Van 6 tot 28 oktober zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Sint Joris Weert, Waver en Ottignies. Tijdens het weekend van 6-7 oktober is er dienst op enkel spoor tussen Waver en Ottignies en tijdens de weekends van 13-14, 20-21 en 27-28 oktober tussen Sint Joris Weert en Waver. De dienstregeling is aangepast in het bijvoegsel van de treingids van 30 september.

19. Lijn 125 - Luik - Namen: Onderhoudswerken aan de sporen tussen Engis en Hermalle in het weekend van 5-6 oktober. Daar kunnen de treinen dan ook maar over een spoor rijden, wat lichte vertragingen met zich meebrengt.

20. Lijn 40 - Luik - Visé: Tussen Bressoux en Cheratte zijn er onderhoudswerken aan de sporen in de weekends van 6-7 en 13-14 oktober. Tussen 8h00 en 16h00 kunnen de treinen er slechts over één spoor. De treinen naar Luik lopen zo een vertraging op van een vijftal minuten.

21. Lijn 97 - Bergen - Quiévrain: Van 6 tot 28 oktober worden tussen Bergen en Saint-Ghislain dwarsliggers vernieuwd. De treinen kunnen dan maar over één spoor tussen Bergen en Jemappes tijdens het wekend van 6-7 oktober, tussen Bergen en Saint-Ghislain tijdens het weekend van 13-14 oktober en op 20 oktober en tussen Jemappes en Saint-Ghislain op 21 oktober en tijdens het weekend van 27-28 oktober. Tijdens het weekend van 6-7 oktober brengt dit lichte vertragingen met zich mee. Tijdens de andere weekends worden de IR-treinen Brussel-Nationaal-Luchthaven - Quiévrain beperkt tot Bergen en geschrapt tussen Bergen en Saint-Ghislain. De reizigers kunnen overstappen op de IC-trein Rijsel - Luik - Herstal (die hierdoor met een vertraging van 5 à 10 minuten zal rijden). Tussen Saint-Ghislain en Quiévrain rijden pendeltreinen.
22. Lijn 130 - Namen - Charleroi: Op 6 oktober zijn er werken aan de bovenleiding tussen Chatelet en Tamines. Daarom is er dienst over enkel spoor tussen deze twee stations, wat lichte vertragingen met zich meebrengt.

23. Lijn 96 - Brussel - Bergen: Op 6 en 7 oktober worden de wissels ter hoogte van 's Gravenbrakel vernieuwd. Er is op 6 oktober tussen 's Gravenbrakel en Neufvilles en op 7 oktober tussen 's Gravenbrakel en Zinnik treindienst op enkel spoor. De vertragingen zullen miniem zijn.

24. Lijn 124 - Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 6-7 en 27-28 oktober worden in Linkebeek de perrons vernieuwd. Tussen Sint-Genesius Rode en Eigenbrakel tijdens het weekend van 6-7 oktober en tussen Ukkel en Sint-Genesius Rode tijdens het weekend van 27-28 oktober is er een treindienst over enkel spoor. Hierdoor zullen de IC-treinen Antwerpen-Brussel-Charleroi en de L-treinen naar Nijvel met een vijftal minuten vertraging rijden.
25. Lijn 162 - Namen - Luxemburg: Op 8, 12, 15, 19, 29 en 31 oktober worden verschillende werken uitgevoerd aan de palen van de bovenleiding tussen Namen en Ciney. Hierdoor is er dan afwisselend treindienst op enkel spoor tussen Namen en Naninne, Naninne en Assesse of tussen Assesse en Ciney. De L-treinen tussen Namen en Ciney met Ciney als eindstation worden geschrapt terwijl de L-treinen op de verbinding Namen-Aarlen van 10h00 tot 16h00 deze dienst overnemen. Op die manier rijdt er om de twee uur een L-trein tussen Namen en Ciney.

26. Lijn 130 - Namen - Charleroi: Onderhoudswerken aan de sporen tussen Namen en Franière tijdens de weekends van 13-14, 20-21 en
27-28 oktober. Tussen Namen en Ronet, tussen Ronet en Floreffe of tussen Floreffe en Franière is er dan treindienst op enkel spoor. Deze werken worden tijdens het weekend overdag uitgevoerd en 's nachts tijdens de week.
De weekends van 13-14 en 20-21 oktober:
de IC-treinen Rijsel - Herstal en de lokale treinen richting Charleroi worden omgeleid in het station van Ronet, dit brengt vertragingen van 5 à 10 minuten met zich mee. Het weekend van 27-28 oktober:
dienst op enkel spoor tussen Ronet en Franière. De IC-treinen Rijsel - Herstal en de lokale treinen lopen vertragingen op van ongeveer 5 minuten. De L-treinen naar Namen hebben dan een vertraging van 20 minuten.
Tussen 8 en 31 oktober, 's nachts tijdens de week: vanaf 21h00 rijden de L-treinen niet tussen Namen en Tamines. De IR-treinen Jambes - Brussel - Essen zullen dan de stopplaatsen bedienen. De treinen in de richting van Namen hebben zo'n 10 minuten vertraging bij aankomst in het station van Namen. De treinen naar Charleroi vertrekken 7 à 10 minuten vroeger uit Jambes. De normale dienstregeling wordt weer toegepast vanaf Tamines.
27. Lijn 25 - Brussel - Antwerpen: Werken aan een kunstwerk op 13 en 14 oktober tussen Vilvoorde en Mechelen. De treinen worden omgeleid via een parallelle reisweg tussen Vilvoorde en Kontich, wat lichte vertragingen met zich meebrengt.
28. Lijn 50A - Brussel - Oostende: Tijdens de weekends van 13-14, 20-21 en 27-28 oktober worden tussen Meulewijk en de vertakking Sint-Katherina-Lombeek aanpassingswerken uitgevoerd aan de bovenleiding voor de toekomstige dubbeldekstreinen. Tussen deze twee punten kunnen de treinen slechts over één spoor rijden. De IC-treinen Oostende - Eupen/Keulen lopen 5 minuten vertraging op in de richting van Brussel. Sommige treinen op de verbinding Keulen/Eupen - Oostende worden omgeleid tussen de vertakking Sint Katherina Lombeek en Gent-Sint-Pieters en lopen zo een vertraging op van een tiental minuten. De treinen op de verbinding Schaarbeek
- De Panne lopen vanaf Aalst een vertraging van ongeveer 5 minuten op.

29. Lijn 161 - Brussel - Namen: Van 13 oktober tot 16 december wordt tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman de Josaphat-tunnel tijdens de weekends aangepast aan de toekomstige dubbeldekstreinen. De twee sporen tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman zijn dan buiten dienst. De treinen op de verbinding Brussel - Luxemburg worden net als de L-trein Brussel-Zuid - Louvain La Neuve en de internationale treinen in beide richtingen omgeleid. De stations Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman worden dan niet bediend. In beide richtingen zijn er vertragingen van 15 à 20 minuten, bij aankomst in Brussel-Noord voor de treinen richting Brussel, in Watermaal-Ottignies en verder voor de treinen naar Luxemburg. De treinen Brussel - Dinant worden beperkt tot Brussel-Schuman en rijden dus niet door naar de Noord-Zuidverbinding. Tussen Brussel-Schuman en Etterbeek rijden pendeltreinen.
30. Lijn 37 - Luik - Aken: Tussen 17 en 20 oktober wordt 's nachts gewerkt aan de bovenleiding in het station van Welkenraedt. Tussen Verviers en Aken zijn de twee sporen buiten dienst. De internationale nachttreinen hebben 15 à 20 minuten vertraging. De trein E 522 die om 00h02 vertrekt uit Brussel-Noord en in Verviers aankomt om 01h45 wordt beperkt tot Verviers-Centraal. Tussen Verviers en Welkenraedt rijden vervangingsbussen. De trein E 527 vertrekt uit Verviers-Centraal om 03h58. Ook tussen Welkenraedt en Verviers rijden vervangingsbussen.

31. Lijn 124 - Brussel-Zuid - Charleroi: Tijdens het weekend van 20 en 21 oktober zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Brussel-Zuid en Eigenbrakel en de aansluiting van een nieuw spoor in het station Brussel-Zuid. Tussen Brussel-Zuid en Linkebeek /Ukkel Kalevoet is er treindienst over enkel spoor, waardoor de IC-treinen Antwerpen - Brussel - Charleroi een vijftal minuten vertraging oplopen.

32. Lijn 19 - Mol - Neerpelt: Op zaterdag 20 oktober wordt aan een kunstwerk gewerkt tussen Mol en Neerpelt. De treinen worden er vervangen door pendelbussen, wat bij aankomst in Neerpelt een vertraging met zich meebrengt van ongeveer 25 minuten. In het station van Neerpelt vertrekken de bussen 25 minuten vroeger dan de normale vertrektijd van de treinen (om 9 minuten na het uur, in plaats van om 34 minuten na het uur).

33. Lijn 25 - Brussel - Antwerpen: Het weekend van 20 en 21 oktober zijn er moderniseringswerken tussen Brussel-Noord en Vilvoorde. De treinen worden omgeleid via een parallelle reisweg, wat vertragingen van ongeveer 5 minuten met zich meebrengt.

© 2001 NMBS

Deel: ' Werkzaamheden op het Belgische spoorwegnet '
Lees ook