Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provincie adviseert gunstig over bescherming parochierkerk Dentergem en Residentie Rogier Palace in Oostende Brugge, 19/3/1999
Nr:

Proosdij
Burg 2
B - 8000 Brugge
Telefoon 050/40 56 29
Telefax 050/ 40 56 01
E-Mail : provincie@west-vlaanderen.be

Brugge, 19 maart 1999
99/DPC/PB/046

behandelend ambtenaar : Bart Jaques

PROVINCIE ADVISEERT GUNSTIG OVER
· BESCHERMING PAROCHIEKERK DENTERGEM
· BESCHERMING VAN "RESIDENTIE ROGIER PALACE" IN OOSTENDE

Bescherming parochiekerk Dentergem

De Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de bescherming van de Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Stefanuskerk van Dentergem.
De Dentergemse pastoor Ignace Vercruysse liet in 1850 duidelijk verstaan dat de bestaande kerk uit 1612-1614 te klein geworden was en dat het dus wenselijk was een nieuwe en grotere kerk te bouwen. Zijn opvolger Norbert Scherpereel realiseerde de plannen. Architect Pierre Nicolas Croquison werd aangezocht om een nieuw kerkgebouw in neogotische stijl te ontwerpen. Croquison brak de bestaande kerk volledig af, met uitzondering van de toren die in de nieuwe monumentale driebeukige kerk geïntegreerd werd. Zijn plannen werden tussen 1854 en 1856 uitgevoerd. Croquison zou in de daaropvolgende twee decennia een indrukwekkend oeuvre realiseren, vooral vanaf 1858, wanneer hij tot provinciaal architect benoemd werd. Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Stefanuskerk kwam tijdens de tweede helft van de 19de eeuw tot stand. Verschillende belangrijke neogotische kunstenaars zoals François Dumon, Clemens Carbon en Jean-Baptist Bethune waren er werkzaam.

Bescherming van "Residentie Rogier Palace" in Oostende

De Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen heeft ook een gunstig advies uitgebracht over de bescherming van de "Residentie Rogier Palace", gelegen in de Rogierlaan 42-46 in Oostende. De "Residentie Rogier Palace" is een statig appartementsgebouw in zogeheten Beaux-Arts-stijl. Het werd in 1927 opgetrokken naar de plannen van de Oostendse architect Jean Gobin en is één van de vroegste voorbeelden van dit type hoogbouw in Oostende. Het gebouw illustreert op treffende wijze de grote aandacht die toen besteed werd aan zowel het bouwconcept en de vormgeving van dit type van collectie privé-huisvesting. In de late jaren 80 werd de gelijkvloerse verdieping ingrijpend, maar respectvol, verbouwd tot winkelruimte. Het ontwerp was van de hand van de architecten A. Citterio uit Milaan en W. De Bondt uit Antwerpen.

In beide dossiers berust de uiteindelijke beslissing bij Cultuurminister Luc Martens.

Deel: ' West-Vlaanderen wil bescherming parochiekerk Dentergem '
Lees ook