Wetenschap verbeeld - symposium 'Grafisch & Wetenschap'


symposium over grafische vormgeving en wetenschap

Zwolle, 20171116 -- Tijdens het vijfde PRINT-symposium op 1 februari 2018 zie en hoor je hoe wetenschappelijke informatie helder en beeldend gecommuniceerd kan worden. Tijdens ‘Grafisch & Wetenschap’ vertellen de zes sprekers over infographics, datavisualisatie, het ontwerpen van proefschriften en wetenschappelijke illustraties. Ook de weergave van de maan op Sinterklaaspapier komt aan bod! Het symposium vindt plaats in De Ontwerpfabriek van Cibap, vakschool voor verbeelding in Zwolle.

Wetenschappers verzamelen informatie om daarover te publiceren - voor collega's of een geïnteresseerd publiek. Om deze 'data' inzichtelijk te maken, wordt de publicatie voorzien van illustraties, infographics en datavisualisatie. Ook wetenschapsjournalisten en wetenschapseducatoren maken gebruik van beelden om hun informatie te verduidelijken, zowel in print als digitaal. Ontwerpers en illustratoren worden gevraagd deze vaak complexe informatie te vertalen naar heldere beelden voor kranten, tijdschriften en boeken, websites, televisie en social media. Maar hoe doe je dat? Hoeveel inzicht moet je als ontwerper hebben in de informatie die je moet verbeelden? Hoe zorg je ervoor dat vakgenoten of leken begrijpen wat de verbeelde data betekenen? En hoe belangrijk is het voor een wetenschapper, wetenschapsjournalist of -educator om informatie te voorzien van relevant beeldmateriaal? Op deze en nog veel meer vragen wordt antwoord gegeven tijdens ‘Grafisch & Wetenschap’.

Tijdens het symposium komen zes sprekers aan het woord die zich bezighouden met het verbeelden van wetenschappelijke informatie. Dirma Janse vertelt over het maken van wetenschappelijke infographics, zoals zij dat onder meer doet voor NRC; Ilse Schrauwers van IsOntwerp is grafisch vormgever en gespecialiseerd in het ontwerpen van proefschriften; Erik Crins van Mediviz maakt wetenschappelijke en vooral medische illustraties; Professor Peter Barthel deed onderzoek ‘met-een-knipoog’ naar de weergave van de maan op Sinterklaaspapier en vertelt over het belang van kennis voor de ontwerper, Eliane Gerrits is illustrator en maakt onder meer wetenschappelijke illustraties voor kinderen en jongeren en Frédérik Ruys van Vizualism is gespecialiseerd in datavisualisatie en vertelt over zijn werk voor televisieprogramma’s als Nederland van Boven van de VPRO.

Stichting Print heeft een bijzondere samenwerkingspartner gevonden in De Ontwerpfabriek in Zwolle. De Ontwerpfabriek maakt deel uit van designopleiding Cibap in Zwolle. In een labachtige omgeving ontmoeten studenten, creatieve industrie en opdrachtgevers elkaar om bijzondere samenwerkingen aan te gaan. In het materia-experience centre worden materialen getoond en gevoeld en verder zijn er ateliers, projectruimten en een winkel met designproducten van studenten. Naast symposia zullen Stichting Print en De Ontwerpfabriek ook andere projecten organiseren waarin ontwerpers, studenten en publiek elkaar kunnen ontmoeten.

‘Grafisch & Wetenschap vindt plaats op donderdag 1 februari 2018 in De Ontwerpfabriek van Cibap – vakschool voor verbeelding, Nijverheidstraat 11 in Zwolle. De kaartverkoop loopt via de website van Stichting Print, stichtingprint.nl.De kaartverkoop voor het symposium begint op 21 maart a.s. Early bird-tickets zijn € 95,- (studenten € 65,-); vanaf 1 mei kosten tickets € 120,- (studenten € 85,-)Kosten tickets: early bird t/m 31 december april € 65,- (studenten 35,-), vanaf 1 januari € 85,- (studenten € 50,-);De kaartverkoop voor het symposium begint op 21 maart a.s. Early bird-tickets zijn € 95,- (studenten € 65,-); vanaf 1 mei kosten tickets € 120,- (studenten € 85,-)bij de prijs inbegrepen zijn koffie/thee, lunch en borrel en inhoudelijke informatie over het symposium.

Meer informatie over Stichting PRINT en de projecten die de stichting organiseert is te vinden op www.stichtingprint.nl. Informatie over De Ontwerpfabriek is te vinden op www.cibap.nl

Wetenschap verbeeld - symposium 'Grafisch _ Wetenschap'
de 6 sprekers van het symposiumNoot voor redacties:

Deel: ' Wetenschap verbeeld - symposium 'Grafisch & Wetenschap' '
Lees ook