Wetenschappelijk kunstproject over de stad Nijmegen op internationale filmfestivals geselecteerd

PERSBERICHT

Stadsfilm gaat de wereld in

Wetenschappelijk kunstproject over de stad Nijmegen op internationale filmfestivals geselecteerd

De film ‘Wegen’, een stadssymfonie van Nijmegen dat voortkwam uit een bijzondere samenwerking tussen wetenschap en kunst, gaat vanaf Maart vertoond worden op tenminste drie internationale filmfestivals. De eerste vertoning vindt plaats op het Days of Ethnographic Film festival in Ljubljana (Slovenië, 10-13 Maart), daarna tijdens het Speechless Film Festival in Mankato, Minnesota (VS, 20-21 Maart) en ook in het Homegrown programma van Go Short in Nijmegen zelf (8-12 April). Het is niet onwaarschijnlijk dat er nog meer festivals in de toekomst zullen volgen.

In deze film worden de verschillende gezichten van een stad (als Nijmegen) getoond en het laat zien hoe de stad er voor iedere stadsbewoner weer heel anders uit kan zien. Er worden vele totaal verschillende stedelingen in hun wegen door de stad gevolgd. Doordat mensen binnen één stad zich voortbewegen in hun eigen bekende leefwerelden, die ieder sterk van elkaar afwijken, ontstaat er een stadsplattegrond en muzikale compositie die gebaseerd is op de dynamiek van al deze dagelijkse levenswegen.

De film is geïnspireerd door en is een vrije interpretatie van het onderzoek de 'Verbeelding van de Stad' van het Nijmegen Centre for Border Research (Radboud universiteit Nijmegen), geleid door Henk van Houtum, van de Faculteit Managementwetenschappen. In dat onderzoek wordt gezocht naar manieren om de stadsplattegrond te bevrijden van haar vaste slaappatroon en om in plaats daarvan een stadsplattegrond te ontwikkelen die gebaseerd is op de dynamische levens en bewegingen van de inwoners van die stad.

‘Wegen’ is de vierde film op rij van het Nijmeegse Zaaigrond Filmproducties dat internationale belangstelling krijgt. De film is op DVD te bestellen bij Zaaigrond Filmproducties.

Deel: ' Wetenschappelijk kunstproject over de stad Nijmegen op filmfestivals '


Lees ook