Ingezonden persbericht

Wetenschappelijke fortenwedstrijd in Noordwijk

Onderdeel van Week van de Zee

NOORDWIJK, 20020523 -- Binnen Week van de Zee vindt vrijdagochtend 24 mei op strand Noordwijk de eerste 'wetenschappelijk strandfortenwedstrijd' plaats. Teams van TU-Delft, Rijkswaterstaat, RUU en Delft Hydraulics bouwen een zelf ontworpen fort van strandzand. Rond 13.00 uur is bekend welk fort het langst stand heeft gehouden in het opkomende tij.

Ter ere van de Week van de Zee en het tienjarig bestaan van het NCK (Nederlands Centrum voor Kustonderzoek) wordt de wedstrijd voor het eerst georganiseerd. Iedereen heeft vroeger wel eens een fort gebouwd op het strand en tot groot verdriet werd zo'n fort binnen de kortste keren opgeslokt door de opkomende vloed. Tijdens de "Wetenschappelijk verantwoorde fortenwedstrijd" zetten teams van wetenschappers alle kennis van hun instituten in om het ultieme fort te bouwen. De teams hebben vooraf de ideale vorm en constructie van hun fort ontworpen, soms zelfs aan de hand van schaalmodellen en simulaties.

Duidelijke spelregels zorgen er voor dat de wedstrijd eerlijk zal verlopen. Ieder team van maximaal 6 personen krijgt bijvoorbeeld twee schoppen, een vlag en een stuk strand van 10x10 meter toegewezen.

Als locatie is het strand voor de Hotels van Oranje in Noordwijk aan zee gekozen, op vrijdag 24 mei van ongeveer 11:00 tot 13:00. Deelnemers zijn de instituten en bedrijven die binnen het NCK vallen, Rijkswaterstaat (RIKZ) met 2 teams, Universiteit Utrecht met 2 teams, Delft Hydraulics, TU-Delft1 (afdeling waterbouw) en Tu-Delft2 (afdeling Vloeistofmechanica). Doel van de wedstrijs is o.a. het populariseren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van geomorfologie.

Tot nu toe is de organisatie er nog niet in geslaagd om een lekenteam van echte ervaringsdeskundigen, namelijk kinderen, te formeren. Morgenochtend kunnen nog 1 of 2 teams zich spontaan melden bij de organisatie.

Deel: ' Wetenschappelijke fortenwedstrijd in Noordwijk '
Lees ook