Rijksuniversiteit Groningen


Nummer 128 1 oktober 1999

Wetenschapsdag aan de RUG

Verschillende instellingen van de Rijksuniversiteit Groningen doen weer mee aan de nationale wetenschapsdag op 10 oktober. Veel activiteiten hebben als thema tijd. De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen heeft diverse doe-activiteiten voor de jeugd. Het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) houdt open huis en ook verschillende universitaire musea doen mee aan de wetenschapsdag.

Bij het KVI, aan het einde van de Zernikelaan, kunnen de bezoekers zich verbazen over AGOR, de Frans-Groningse deeltjesversneller, en andere apparatuur bekijken. Ook kan men hier luisteren naar het tikken van zand en zien hoe atomen worden gevangen in een val.

Kinderen

In het natuur- en scheikundegebouw op het Zernikecomplex zijn er tal van activiteiten voor de kinderen. Ze kunnen in de laboratoria zelf tandpasta, hairgel en verf maken. Of knutselen met een lichtkrant, disco-lamp en een zonnewijzer. Ook zijn er diverse demonstraties o.a. over het gebruik van lasers, bioafbreekbare materialen en katalyse en is er een rondleiding bij het centrum voor isotopen-fysica. Dit onderzoekcentrum bepaalt bijvoorbeeld de leeftijd van archeologische vondsten. Vanaf het natuur- en scheikundegebouw pendelt een busje naar het KVI. Voor iedere bezoeker is er een eeuwig durende kalender.

Looproute

Het universiteitsmuseum, het anatomisch museum en de volkenkundig museum Gerardus van der Leeuw organiseren onder leiding van wetenschapspublicist drs. Pek van Andel een wandeling met lezingen langs de diverse universitaire musea en het Academisch Ziekenhuis. De lezingen gaan over de verschillende collecties en zijn om 13.00 uur in het Anatomisch Museum, 14.15 uur in het Universiteitsmuseum en 15.30 uur in het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw. In het AZG is een tentoonstelling over ECG-apparatuur en pacemakers.

Lezingen

Ook op de andere lokaties worden lezingen gegeven. Deze beginnen om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Op het KVI zijn er lezingen over het gebruik van radioactiviteit in milieuonderzoek (13.00 uur), over de omkeerbaarheid van tijd (14.30 uur) en over de geschiedenis van de tijdmeting (16.00 uur).

Deel: ' Wetenschapsdag aan de RUG '
Lees ook