Wetgeving aansprakelijkheid zelfrijdende auto nog onduidelijk


UTRECHT, 20150128 -- Nederland is het eerste land waarin de zelfrijdende auto zonder stuur en chauffeur de weg op gaat. In december rijden in Gelderland twee achtpersoonsvoertuigen zonder stuur en chauffeur van station Ede-Wageningen tot de universiteit Wageningen. Goedkoopsteautoverzekering.net interviewde Michel Hulsink, woordvoerder van Gelderse gedeputeerde Conny Bieze, over de toekomst van de zelfrijdende auto.

Mogelijk over 10 jaar beschikbaar voor consumenten

Er zijn wereldwijd al verschillende testritten gedaan met zelfrijdende auto’s. De gemeente Gelderland gaat nog een stapje verder en laat als eerste de zelfrijdende auto zonder chauffeur en bestuurder rijden. Volgens Michel Hulsink zal het niet heel lang meer duren voor de zelfrijdende auto op de markt komt. “Het zou zomaar kunnen dat de zelfrijdende auto over tien jaar al beschikbaar is voor consumenten.Kijk naar de fotografie: tien jaar geleden moesten we nog foto’s maken met een fototoestel, nu kan dit digitaal en zelfs met een mobiele telefoon. Als iets veilig en technisch uitvoerbaar is, wordt het interessant voor de markt om het uit te voeren.”

Minder verkeersongevallen zonder bestuurder

De proef van de provincie Gelderland moet aantonen dat het veilig is om met een zelfrijdende auto te rijden. De auto heeft geen stuur of chauffeur, maar als er iets fout gaat kan er in een controlekamer in Ede ingegrepen worden. “We gaan er vanuit dat er geen ongelukken gebeuren. De auto’s zijn uitgevoerd met hele gevoelige sensoren, een 3D systeem en een radar systeem waardoor ze ook met slecht weer kunnen rijden. De meeste verkeersongevallen in Nederland worden veroorzaakt door rijgedrag, dit is de menselijke factor. Dat een robot minder gevoelig is voor fouten is iets wat als een paal boven water staat.” zegt Hulsink.

Autofabrikant mogelijk aansprakelijk

De wet gaat nu nog uit van een auto met chauffeur en stuur, de inzittende of de eigenaar van een auto is dus aansprakelijk. In de toekomst zal deze wetgeving aangepast worden. “De testauto’s zijn eigendom van de provincie Gelderland, dus wordt de provincie aansprakelijk gesteld als er een ongeluk gebeurt. Deze wet zal moeten worden aangepast wanneer zelfrijdende auto’s voor consumenten beschikbaar worden. Mogelijk zal in de toekomst de autofabrikant aansprakelijk worden gesteld voor een ongeval.” aldus Michel Hulsink

Het is dus mogelijk dat autoverzekeringen in de toekomst niet meer door particulieren, maar door autofabrikanten moeten worden afgesloten.


Deel: ' Wetgeving aansprakelijkheid zelfrijdende auto nog onduidelijk '
Lees ook