Gemeente Leiden

Wethouder deelt kinderstadsgidsen uit

Donderdag 11 oktober 2001, 9.00 uur, reikt wethouder Hans Buijing van (Onderwijs, Welzijn, Zorg en Emancipatie) in Stedelijk Museum de Lakenhal de kinderstadsgids van Leiden uit aan leerlingen van groep 8 van basisschool Lucas van Leyden.

De gemeente Leiden wil in het kader van het Grotestedenbeleid een bijdrage leveren aan het historische besef van de stad bij haar jeugd. Daarom ontvangen alle basisschoolleerlingen in Leiden van groep acht op 11 oktober -tijdens de kinderboekenweek- een gratis exemplaar van de kinderstadsgids. Dit boekje, getiteld "Eet mijn arm maar op!", is een wandelgids met tientallen verhalen over de Leidse cultuur en geschiedenis.
Het ter beschikking stellen van de kinderstadsgids is mogelijk geworden door inpassing van dit initiatief binnen de programma's 'Historische Stad' en 'Jong Geleerd', twee van de zeven programmalijnen waaruit het Grotestedenbeleid in Leiden is opgebouwd. In het totaal worden 1500 kinderstadsgidsen uitgereikt. ,br Korte toelichting op de kinderstadsgids
"Cornelis Joppenszoon kon niet slapen van de honger. Kreunend lag hij op zijn bed te draaien. Toen hij het eerste daglicht naar binnen zag kieren, sloop hij het huis uit naar buiten. De geur van vuil, dood en pest hing dik in de straten, de stad scheen uitgestorven"

Een fragment uit 'Eet mijn arm maar op!', waarin kinderen op een gemakkelijk manier via twee routes langs geheime, griezelige en historisch belangrijke plekken van Leiden worden geleid. In de kinderstadsgids staan spannende verhalen, onder andere over hoe de Leidenaars bijna de arm van de burgemeester opaten, welke straf Goeie Mie te wachten stond en waar Cornelis de hutspot vond. De routes, het Tippeltje en het Ommetje, voeren de kinderen door hofjes met secreten en langs een draak en een galgenveld. Maar kinderen kunnen ook lezen over het ontstaan van Leiden, de handel, kunst, oorlogen en ziekten in de eeuwenoude stad. Met een speciale speurtocht kunnen ze in de stad deze verborgen verhalen ontdekken.

De kinderboekenauteur Selma Noort, zelf opgegroeid in Leiden, heeft dit tachtig pagina's tellende boekje geschreven. Illustrator Froukje Stroeve maakte tekeningen op basis van haar vertellingen. De kinderstadsgids is verkrijgbaar bij de boekhandel en VVV en kost 16,50 ( 7,49).

Deel: ' Wethouder gemeente Leiden deelt kinderstadsgidsen uit '
Lees ook